Ismered? Furcsaságok Madagaszkárról | Okosanyu
2010. augusztus 10.

 Ismered? Furcsaságok Madagaszkárról

Sokan látták a Madagaszkár című animációs filmet. Nézzük milyen csodák vannak még Madagaszkár szigetén, amik számunkra is elérhetőek.

Tanrek, akit a Madagaszkárból kihagytak

Magyarországon egyedül a Tropicariumban láthatók a süntanrekek, akik Madagaszkárról származnak. Mindenkinek beugrik ilyenkor a rajzfilm, de senkinek sem rémlik a tanrek, pedig ő is a „cuki” állatok közé tartozik, akárcsak a makik. A süntanrekek nagyon hasonlók a hazai sünikhez, de csak Madagszkár szigetén fordulnak elő, tüskéik puhábbak és nem nőnek olyan nagyra. Míg a mi sünijeink a földön szöszmötölnek, addig a tanrekek a fákat is birtokba veszik, nagyon szeretnek ugyanis mászni. Kedvelik a száraz erdőket, félsivatagos területeket. Éjszaka aktívak, ilyenkor vadásznak főként ízeltlábúakból álló táplálékukra. Kb. 50 napos vemhesség után 5-7 utódot hoznak a világra, 30-35 nap után a bébik önállóvá válnak. 3-5 hónapos téli álmot alszanak.

http://www.tropicarium.hu/

Katta, azaz gyűrűsfarkú maki

Tudod-e...?
... hogy az újszülött katták kék szemmel jönnek a világra, ám mire felnőnek, szemük élénksárga színű lesz.
... hogy a gyűrűsfarkú makik imádnak napfürdőzni. A kora reggeli órákban felegyenesedve ülnek, végtagjaikat széttárják, és így süttetik hasukat a nappal.
... hogy a hátsó végtaguk második ujján karmot viselnek, a többi ujjukon köröm található. Karmukat - a fogfésűvel együtt - szőrzetük ápolására használják.

http://www.veszpzoo.hu/katta.php

Madagaszkár ház

Június végén a Budapesti Állatkertben átadták a Madagaszkár házat. Ez a létesítmény voltaképpen az állatkerti majomházak egyikének, egy 1912-ben épült, és hat évvel ezelőtt építészetileg felújított állatháznak bizonyos mértékű átalakítása, új koncepció szerinti benépesítése és elrendezése nyomán jött létre. A bemutatásra kerülő állatok túlnyomó többsége Madagaszkáron őshonos. Ezeket részben újonnan szerezték be az Állatkert szakemberei, részben pedig már korábban is Budapesten éltek a kert különböző pontjain.
A 4 makifajon kívül természetesen más madagaszkári fajokat is láthatnak a látogatók. Akad itt madagaszkári talajlakó boa (Acrantophis dumerili), „mosolygós” nappali gekkó (Phelsuma madagascariensis), párduckaméleon (Furcifer pardalis) és paradicsombéka (Dyscophus antongilii) is. Ha szerencsénk van, az etetésüket is láthatjuk, ami felnőtteknek is nagy élmény...
A Madagaszkár ház azonban nemcsak a szigetország élővilágára koncentrál, hanem bemutatja a sziget lakóinak életét, kultúráját, a természethez való viszonyát is.

http://www.zoobudapest.com/madagaszkar-haz

Bodza

 

További cikkek ebben a témában: