4+1 vidám téli program a szabadban | Okosanyu
2013. december 11.

 4+1 vidám téli program a szabadban

A kicsik vágynak ki a szabadba és meglátod majd, milyen elemi erővel tör ki belőlük - és meglepetésedre belőled is – a viháncolhatnék a hidegben.

Télvíz idején sem kell mindig otthon a jó meleg szobában rostokolnunk, sőt, a gyerekek levegőztetése a folyamatos fűtés idején mindennél fontosabb. Megfelelő körültekintéssel senki nem fog fázni, megfázni. De hogy mit is csináljatok kint együtt? Pár könnyen megvalósítható vidám tipp következik:

Építsünk hóembert és hógolyózzunk!

Tudtad, hogy már Shakespeare és más 16. századi források is említik a hóemberkészítést? Ha leesett a hó, ne hagyjuk a nélkül elolvadni, hogy nem építettük meg a családi hómanuszt! Ha nincs kertetek, akkor is fel lehet kutatni szűz hóval fedett területeket – siessetek, míg esik a hó! A hóemberépítés hóesés idején a legmulatságosabb. A bevált régi recept szerint ne felejtsetek el zsebre tenni egy szál répát. A kezek lehetnek gallyakból, a szem sötétebb kavicsból vagy régi gombokból készülhet. A hóembernek nem muszáj méteres monstrumnak lennie – lehet picike hógyerekeket, ablakpárkányra állítható miniatürizált hófigurákat is készíteni. Sőt, létezik hókutya, hónyúl is…
Hócsatázni támad kedvetek? Nosza, vegyétek a lapot, ha a csemeték jól megdobnak titeket.

Pár tanács

A réteges öltözködésről a család minden tagja számára gondoskodjunk! Alaposan védjünk a fejünket, nyakunkat, mellkasunkat. Megfelelő bakancs vagy hótaposó választásával védjük a lábunkat a hidegtől – a lábbelibe húzzunk
puha, vastag zoknit! Jó szolgálatot tesznek a sínadrágok, overallok. Gyermekkori elnyűhetetlen orkán kesztyűink – ha megvannak – tovább szolgálhatnak a kicsik kezén. A gyerekek érzékeny arcbőrét megfelelő zsírtartalmú krémmel védjük. A havas téli tájon nagyon hasznosak a színes szélvédő kabátok. Ha pedig hosszabb ideig tartózkodunk a havon, érdemes a családtagok szemét napszemüveggel óvni az UV-sugaraktól.

Szánkózás, bobozás, síelés…

Biztos nektek is ezek a remek sportok jutnak eszetekbe legelőször a havas téli tájról.
Csak a síelésről száz oldalakat lehetne megtölteni – még ha belföldön maradtok, akkor is van nekünk Mátránk, Normafánk, Nagyvillámunk (Visegrád), Börzsönyünk is.
A mostani hideg és havas időkben, kis hazánkban, Eplényben (Bakony), Visegrádon, Kékestetőn, Mátraszentistvánon, Szilvásváradon és Sátoraljaújhelyen üzemelnek a síliftek és hóágyúk a sőt, a dunakömlődi (Paks közelében) pályán is. Ezek közül a mátrai pályákon és Eplényben akár 1 kilométer hosszú pályákon is síelhettek. A belépők nem olcsók, (a napijegy 4.500-5.600 között, a gyermek napijegy 3.500-4.000 forint között ingadozik), de az élmény felejthetetlen. Sose feledkezzetek el persze a biztonság fontosságáról. A többi magyarországi pályán egyelőre csak szánkózni lehet, mert ehhez egy kisebb lejtő és kevesebb hó is megteszi a - akár a környéketeken – például a Gellérthegy oldalában. Ha a hosszú lesiklást szeretnétek élvezni, látogassatok el a Pilisbe (Dobogókő, Visegrád), a Csóványosra, a bükki Bánkútra,– vagy a gyönyörű fekvésű csömöri Kálvária-hegyre.

Korcsolyázás

Ha már tél, nem maradhat ki a korcsolyázás sem. A gyerekek még nem félnek annyira a popsira huppanástól, legyetek hát ti is bátrak, nehogy elvegyétek a kedvüket, persze csak óvatosan azokkal a piruettekkel! Mindig az gyerekek tempójához igazodjunk, tanítsuk meg biztonságosan felállni is őket (vagy ők minket). A családi korcsolyázás lehetőségeit kielégítendő szerencsére évről évre több műjégpálya nyílik meg országszerte. Budapesten leghíresebb a Westend tetején létesített pálya és 2009-ben Buda is újabb jégpályával gazdagodott, a Marczibányi téren. A műemléki szépségű Városligeti műjégpálya felújítás miatt zárva található.
A láb megfelelő hőmérsékleten tartására, folyadékpótlásra, kesztyű, sínadrág viselésére mindig ügyeljünk korcsolyázásnál is.

Téli kirándulás, fogócska

Ne aggódjatok, ide sem fog kelleni hóeke, hágóvas vagy egyéb speciális outdoor-felszerelés. Ha jól felöltöztettétek a csemetéket és meleg ital lapul a termoszban, kerekedjetek fel és hódítsátok meg a lakóhelyetek közelében lévő barátságos erdei utakat. Figyeljétek a néma, havas tájat, a hóban sorakozó fákat, fényképezzetek sokat, hallgassátok az erdő csendjét… ki hányféle madarat hall, lát, ismer fel?
A hófödte bokrok, fák különös figurája megmozgathatja az aprónép fantáziáját… milyen alakokat látnak beléjük? Hova bújhatnak a hideg elől az erdei állatok? Megannyi megválaszolásra váró izgalmas talány a kicsiknek. Az egyik legnagyobb élmény együtt hó angyalokat varázsolni a friss hóba! Ne rémüljetek meg, ha a gyerekek megkóstolják a havat! A hóban fogócskázás, hóba huppanás élménye örök, hemperedjetek, legyetek ti is újra gyerekek.

+1 Biciklizés

Bár nem kifejezetten téli sport, nagyon élvezetes és páratlan élményt nyújt a biciklizés. A legtöbb bicikli utat nem tisztítják meg a hótól, pláne nem sózzák – a természet és biciklink szerencséjére – de azokat mérsékelt sebességgel, vastagabb, strapabíróbb mountain bike gumikkal, lassabb tempóban gyönyörködhetünk a havas tájban.

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: