Ki a szabadba! Mert egészséges! | Okosanyu
2015. április 13.

 Ki a szabadba! Mert egészséges!

Mért szükséges a kisgyerekek egészséges fejlődéséhez a szabad levegőn való tartózkodás?

Mit kell tudnunk, és mire kell odafigyelnünk, ha gyermekünk a hidegben illetve melegben tartózkodik a szabad levegőn?

A szabad levegő oxigénben dúsabb, mint a szobáé, amely a gyermek szervezetében gyorsítja az anyagcserét, levegőcserét. Jobb lesz az étvágya, az emésztése és elaludni is könnyebben fog.
Azok a gyerkőcök, akiknek nincs kielégítve a napi szabadlevegőn töltött mozgásigénye este hat után kezelhetetlenné, nyűgössé válnak. Egy fejlődő szervezetnek naponta minimum 1-2 órát a szabadban kell töltenie. A friss levegőn való mozgás egészségügyi vonatkozás területén: immunrendszer erősítő, állóképesség növelő, betegségek kialakulását megelőző, egészséges életmódra nevelő. A kortársakkal való mozgás jótékony hatású: akaratot, kitartást, küzdést, győzelmet, vereség elviselését, nehéz helyzetből felállást, az ellenfél tiszteletét, önmagunkba vetett hitet, közösséghez tartozás élményét fejleszti.

Öltözzünk okosan!

A téli öltözködés elvét már mindenki kívülről fújja: Rétegesen.
Nyáron, jó időben is nagyon oda kell figyelnünk az öltözködésre. Egy nagyobbacska gyereknek már nem lehet azt mondani, hogy dél van, gyere be, a napsugarak ilyenkor a legerősebbek. Könnyű vászonsapka felvételére is elég nehéz rábeszélni őket, talán ha hagyjuk, hogy saját magának válassza ki a megfelelő darabot, sikerrel járhatunk. A „vizezd be a fejedet!” felszólítás nyerőbb szokott lenni. Ha útnak indulunk a váltó ruhák száma a téli időszakhoz képest csak térfogatában változzon. Ha betérünk egy légkondicionált üzletbe egy vékony hosszú ujjú felsőt adjunk gyermekünkre, mer öt perc is elég a megfázáshoz.

Vetkőzzünk okosan!

Ha pár percre megállunk valahol, esetleg vásárolni megyünk, belépünk egy boltba, ismerőshöz, hajlamosak vagyunk úgy ácsorogni hosszú perceket, félórákat a melegben, ahogyan kint is jártunk. Legalább a gyerekekről próbáljuk meg ilyenkor is levenni a sapkát, sálat, ha öt percnél többet maradunk, lehetőleg a kabátot is.

Még is otthon

Ítéletidő tombol kint, és úgy érzed elképzelhetetlen, hogy a hétvégét együtt töltsétek a szabadban, ne legyen lelkiismeret furdalásod. Azért senkinek nem esett még semmi baja, ha a friss levegő pozitívumai ellenére, néha bent marad a lakásban.

Gyakran szellőztessünk!

A belső égésű (konvektoros) lakásban különösen ügyelni kell erre. Nem árt éjszaka is legalább egyszer felkelni vagy reggel egy egyperces huzattal indítani, oxigénnel telíteni a lakást. Fűtött helységekben az elhasznált levegő először kábaságot, majd nyugtalanságot, ingerültséget, szélsőséges estben ájulást okoz. Nyolc órás éjszakai alvás egy konvektoros lakásban télen, éppen elég ahhoz, hogy vészesen elfogyjon az oxigén. És ekkor még azt feltételeztük, hogy a kémények tiszták, akadálymentesek. Ha a kéményeken nem tudnak távozni az égésanyagok, akkor nagyon nagy a baj, rövid időn belül közvetlen életveszély alakulhat ki. A felgyülemlett szén-dioxidot (rosszabb esetben, a tökéletlen égéskor felszabaduló szén-monoxidot) ráadásul nem érzékeljük közvetlenül.
Legyünk nagyon éberek!

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: