Köszörüld a torkod! | Okosanyu
2015. november 11.

 Köszörüld a torkod!

A családoknál megjelenik a betegséges szezon. Ebben a téli-kora tavaszi időszakban gyakran előfordul a torokgyulladás köhögéssel.

A torokgyulladás az a terület, amit sosem lehet gyógyszerekkel hatékonyan kezelni. Mi mást is tehetnénk, mit a jól bevált ősi receptekhez fordulunk.
Fontos a bőséges folyadékivás: sok tea, mézzel, a legjobb a zsályatea és a kamilla.

Csokorba szedtük a falu legjobb gyógyfüves orvosságait. Próbáld ki, garantált a hatásuk!

Gyógynövényszirup

Köhögés, torokfájás esetén azért ajánlott használni, mert a sűrű szirup bevonja a beteg , fájó részt, így a gyógynövényeket hosszú ideig ott tartja, és azok közvetlenül fejthetik ki hatásukat.

Készítsünk 12-12 g szárított zsályából ás rozmaringból félliternyi teát. Leszűrve öntsük lábasba és állandóan keverve oldjuk fel benne 500g mézet. Az oldatot lassú tűzön forraljuk addig, amíg szirupos lesz az állaga. Naponta háromszor vegyünk be belőle egy-egy teás kanálnyit. A szirupot sötét üvegben, hűtőben tároljuk.

Mézes fekete retek

Nagypapám esküdött rá, hogy minden megfázási tünetnél tömte belénk a mézes retket. Mert, hogy már az ő nagymamája is így tette és mindig hamar meg is gyógyultak. Az biztos, hogy mi sem voltunk sosem sokáig betegek.
A retkeknek ebben a fajtájában sok a C-vitamin, de ezen kívül mustárillóolajat is tartalmaz, ami nyákoldó hatású. Használjuk ezt a képességét köhögős, hurutos betegség és rekedtség esetén, hogy hamarabb gyógyuljunk.

Egy nagyobb fekete retek sapkáját vágjuk le, vájjuk ki a gyökér közepét, az üreget töltsük fel hársfavirágmézzel, és fedjük le a levágott darabbal. Néhány óra múlva a méz lazán folyósság válik. Ebből a gyógy szirupból naponta többször vegyünk be egy kiskanálnyit. Amíg szükséges, minden napra készítsünk friss adagot.

Légút tisztító lucfenyő

Ha megfázáskor inhalálunk, a gyógyító hatóanyagok a tüdőn keresztül jutnak a szervezetünkbe. A lucfenyő tűlevelének olajától kitisztulnak a légutak., könnyebb lesz a légzés.

Inhaláljunk! Cseppentsünk rá az illóolajból néhányat egy tába, öntsük rá forrásban lévő vizet, hajoljunk fölé (ne túl közel!) és borítsuk be a fejünket és a tálat egy kendővel. Lélegezzük be mélyen az illóolajos gőzt, kissé tartjuk vissza a levegőt, majd fújjuk ki és ezt ismételjük pár percig. Utána néhány órát maradjunk egyenletes hőmérsékletű szobában. Aki idegenkedik a z inhalálástól, igyon a lucfenyő tűleveléből készített teát. A hatóanyagok így is hatnak.

Ánizscukorka

Az ánizsnak a magjában van a lelke, mert javarészben ott található a sokak által kedvelt aromájú illóolaj, mely gyógyszere a légutak hurutjának.

Oldjunk fel 0,5 kg barna cukrot 1-1,5 dl forró vízben, és óvatosan főzzük gyenge tűzön. Ne hagyjuk habosodni. Addig forraljuk, amíg egy tányérra csepegtetve üvegesen megkeményedik. Keverjünk a masszába 12 g porrá tört ánizsmagot, és öntsük egy beolajozott, lapos porcelántálra (vagy márványlapra). Mikor kissé megdermedt, vizes késsel vágjuk kockára. A megkeményedett cukorka, felületét ujjunkkal vékonyan olajozzuk meg és csomagoljuk celofánpapírba. Kezdődő torokfájás esetén szopogassunk el egy-két szemet!

Forrás: Praktika magazin

bodza

 

További cikkek ebben a témában: