Az anyajegyvizsgálat | Okosanyu
2019. február 01.

 Az anyajegyvizsgálat

Egész évben, de különösen a nyári időszakban, fontos, hogy bőrünket gyakori vizsgálatoknak vessük alá.

Az érzékenyebb bőrűek és azok, akiknek több anyajegyük van, általában tudják, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve és betartják azt a szabályt is, hogy évente legalább kétszer érdemes ellátogatni a szakorvosi rendelőbe, ahol pár perces vizsgálat után megnyugodva távozhatunk és hasznos tanácsokat kapunk a rendszeres önvizsgálattal kapcsolatban is.

Mit nevezünk anyajegynek?

A legtöbbünknek vannak anyajegyeink, melyeket a bőr, különböző rétegeiben felhalmozódó pigment képző sejtek alkotnak. A közönséges anyajegyek leginkább fiatal korban jelennek meg, számuk változó lehet. A serdülőkor és a terhesség alatt, amikor a hormonális változások jelentősek, az anyajegyek mennyisége és kiterjedése nagymértékben változhat. Anyajegyek kialakulásában nagyon nagy szerepe van még az UV sugárzásnak, minél több ilyen sugárzás éri a bőrt, annál valószínűbb az anyajegyek megjelenése. Méretük változó lehet, a leggyakoribbak néhány milliméter átmérőjűek, színük sötét, fekete, kávébarna, barna. Alakjuk általában szabályos és jól határolt.

Az egészséges anyajegyek egészségügyi problémát nem jelentenek, legfeljebb kozmetikai szempontok miatt, vagy sérülésveszély (pl. ahol a ruha dörzsölheti, beleakadhat) esetén lehet indokolt az eltávolításuk.
Tévhit: az a régi tézis, hogy az anyajegyek eltávolítása a későbbiekben egészségügyi problémát okozhatnak orvosilag igazoltan nem igaz. Indokolt esetben lézeres úton, illetve műtétileg el lehet távolítani az anyajegyet, de fontos hozzátenni, hogy kisebb-nagyobb heg marad a helyükön.
Ilyenkor egy szövettani vizsgálat sem árt. Egy ilyen beavatkozás előtt mindenképpen konzultálni kell a bőrgyógyász szakorvossal, házilag senki ne próbálkozzon!
Milyen veszélyekkel kell számolnunk?

Szörnyű tény, hogy az egyik legagresszívabb daganatos betegség összefüggésben van az anyajegyeinkkel. A bőrrák (melanoma malignum) az esetek 90%-ban meglévő anyajegyekből indul ki és sajnos rövid idő alatt áttétet képezhet más szervekkel. Az egyik fő kiváltó ok a sokat emlegetett UV sugárzás, melynek nyáron fokozottan ki vagyunk téve. Ezért nagyon fontos a rendszeres orvosi- és önellenőrzés.

Mire kell figyelnünk?

A legfontosabb, hogy folyamatosan szemmel tartsuk az anyajegyeinket! A hirtelen méretváltozás, az alak szabálytalanná válása, a szín megváltozása, az elmosódó határvonal, a gyulladásos tűnetek, a vérzés mind-mind utalhat a melanoma kialakulására. Ha a legkisebb kételyünk is felmerül bármely anyajegyünkkel kapcsolatban, azonnal irány a szakorvos!
Ha van olyan anyajegyünk, mely körül világos „udvar” található, arra fokozottan figyeljünk, mert ennél a típusnál a legnagyobb a veszélye a bőrrák kialakulásának.
A kidomborodó anyajegyek nem általában nem jelentenek gondot. A nagyon sötét, lassan terjedőekre viszont különösen érdemes odafigyelni.

Okos Anyu tippje:

Havonta egyszer érdemes önvizsgálatot tartani, ez esetben kérjük meg valamelyik családtagunkat, hogy megvizsgálja az általunk nem látott anyajegyeket! Fontos, hogy mindenhol ellenőrizzük őket, pl. nagyon sok embernél a fejen, a haj alatt is találhatóak anyajegyek, melyek pedig fokozottan ki vannak téve a napsugárzásnak.
Segíthet az úgynevezett A-B-C-D szabály, amely az angol Asymmetry(aszimetria), Border(határ), Colour(szín), Diameter(átmérő) szavak kezdőbetűjéből adódik. Ha ezeknek a szempontoknak megfelelően végigveszzük az anyajegyeinket, akkor nagy lépést teszünk az esetleges megbetegedés megelőzésére.

Megelőzés?

A megelőzés a legjobb fegyverünk a bőrrák ellen, így érdemes betartani néhány szabályt. A nyári időszakban ne tartózkodjunk a napon reggel 11-től délután 3 –ig, ha lehetséges. A bőrünket mindig lássuk el megfelelő védelemmel, ha lehet, ruházat által, fedetlen részeken pedig megfelelően magas fényvédő faktorszámú krémekkel. A világosabb bőrűeknek és azoknak, akiknek több anyajegyük van az átlagnál egyáltalán nem javasolt a napozás, sőt, ahogy a saját bőrgyógyászom szokta mondani: Tilos!

Fontos szabály kisgyerekeknél!

A strandon járunk, gyakran láthatunk a legnagyobb hőség idején is mezítelen kisgyermekeket futkorászni, pedig a szülők felelősége, hogy a gyermekek testét óvják a káros sugaraktól. A bőr emlékezik a fiatal korban elszenvedett sérelmekre és bár fiatalon sokkal nagyobb a regenerációs képessége, de bizonyos határon túl nem tud megújulni. Ilyenkor kialakulhatnak az úgynevezett napégés-foltok is, melyek eltávolíthatatlanul végigkísérik az embert élete folyamán. Mindig adjunk a gyermekünkre sapkát és pólót, ha napra megy és védjük őket a legmagasabb faktorszámú krémekkel. Ha gyermekünk túlzottan öntudatos és nem szeretne pólóban és sapkában strandolni, akkor cselhez folyamodva engedjük meg neki, hogy a kedvenc „pókemberes” pólójában vagy „micimackós” sapkájában tegye meg mindezt

Lacc

 

További cikkek ebben a témában: