Nem szereti az iskolát! Mit tegyek? | Okosanyu
2013. szeptember 01.

 Nem szereti az iskolát! Mit tegyek?

Annyiszor halljuk: „Anyu, nem akarok iskolába menni!” Csak nincs kedve, vagy gondok vannak az iskolában? Hol az a pont, amikor jobban oda kell figyelnünk a jelekre?

Mit tegyünk, ha észrevesszük, gyerekünk betegséget akar színlelni a dolgozatírás napján, hogy otthon maradhasson velünk? Ha behív az osztályfőnök, mert a jól tanuló fiunk minden nap zavarja valamivel az órát? Ha eddig lelkes lányunk nem akar osztálykirándulásra vagy iskolai rendezvényre menni? 

Ezek mind figyelmeztető jelek. A jelek mögött mindig problémák keresendőek. A problémákat pedig meg kell oldani. Van aki attól fél, hogy nem tud az elvárásoknak megfelelni, a másik rosszalkodik, hogy felhívja magára a figyelmet, a harmadik pedig beilleszkedési zavarokkal küzd. 

A problémákat meg kell oldani!

A közhiedelemmel ellentétben a diákok nagy része szeret iskolába járni függetlenül a tanulmányi eredményeiktől. Az iskolában ugyanis nem csak tanulni lehet, hanem barátokat szerezni, játszani, alkotni és sportolni is. Sajnos vannak olyan tanulók is, akik a családi problémák elől menekülnek az iskolába. 
Azonban nem mindenkinek jelent gondtalanságot az iskola. Ők fokozott figyelmet igényelnek, mert nem érzik jól magukat a bőrükben. Alacsony az önértékelésük, vagy a konfliktusokra agresszíven reagálnak, a csoportba nem tudnak beilleszkedni. Az első figyelmeztető jeleket szülőként fel kell tudnunk ismerni. Soha nem késő tenni ellene. 

Mit tehet a szülő?

Elsősorban teremtsünk egy kellemes beszélgetéshez ideális környezetet. Nem a probléma miatt üljünk le, mert gyakran a gyerek maga sem tudja, hogy mi miért történik vele. A dolgok mögé kell látnunk. Érdemes valami egyedi programot szervezni, csak kettesben. Valami olyat, amit szeret a gyermek és közben sokat beszélgetni. Előbb-utóbb elejt olyan mondatokat, amiből össze tudjuk rakni a képet, csak figyelnünk kell. Lehet, hogy csak azért nem szeret iskolába járni, mert az új helyről nem jól lát, vagy épp konfliktusa lett egy osztálytársával, vagy nem érti az anyagot.

Az aktuális probléma megoldása mellett van néhány olyan tanács, amik segítenek minket a hétköznapokban is jó szülőnek maradni.

1. Énkép kialakítása: 
A legfontosabb feladatod, hogy segítsd az egészséges énkép kialakítását. Legyél te a tükör számára, amiben olyan képet kap magáról a gyerek, hogy teljes értékűnek érezheti magát. 
Az első és legfontosabb, hogy gyereket úgy szeresd és fogadd el, ahogy isten megteremtette. Ismerd meg, fedezd fel a személyiségét, és olyan képet tükrözz vissza neki, hogy ő is szerethesse magát. Mindig dicsérd meg, és becsüld a jó tulajdonságaiért! Segíts neki is, hogy észrevegye azt a csodát, amit mi látunk benne.

2. Pozitív megerősítés:
Dicsérd, ha valamit jól csinált! Ne félj, hogy önteltté vagy beképzeltté válik majd ettől. Csak magabiztosabb lesz, és ha a hiányosságokra is őszintén rámutatsz, akkor a jelleme is erősödni fog. Értesd meg vele, hogy a jegyekkel a tanárok nem a személyiségét értékelik, hanem az aktuális tudását. Tanítsd meg neki, hogy a verekedés vagy megfutamodás helyett érveléssel és meggyőzéssel próbálja bebizonyítani az igazát. 

3. Őt lásd:
Soha ne hasonlítsd össze sem a testvéreivel, sem az osztály eminenseivel, hiszen minden ember „megismételhetetlen és egyedi példány”. Azt érzi ilyenkor a gyerek, hogy sajnáljuk, amiért nem olyan, mint az a másik, hogy valami baj van vele.

Ha ezeket az alapelveket követjük a hétköznapokban, akkor egy kezdeményező, másokra odafigyelő, de az érdekeiért síkra szálló bátor ember válik majd belőle. 

cs.á. 

 

További cikkek ebben a témában: