Mit olvas anya és lánya? | Okosanyu
2012. augusztus 23.

 Mit olvas anya és lánya?

Tudjuk, hogy mit olvasnak a lányaink? Mit adjunk a kezükbe? Vagy mit vegyünk le mi a polcról magunknak?

A fiatalok olvasóvá nevelésében nem győztük eleget hangoztatni, hogy járjunk elöl jó példával és tévézés helyett válasszuk a könyveket. Ennél még ideálisabb, ha a könyvek a szülők és kamaszok között kézről-kézre járnak, és a generációk megosztják egymással az olvasmányélményeiket. Most könnyebb és komolyabb regényeket ajánlunk, amiket anyák és lányok egyaránt élvezni fognak.

Lánynak:

Stephanie Meyer: Alkonyat trilógia

A vámpír történetek egyszerre népszerűek a fiúk és lányok körében a 14 és 40 év közötti korosztályban. Ez a sorozat a női célcsoportot találja meg, amely ötvözi a gótikus rémregényeket a romantikus nagyregényekkel. Főszereplője az alacsony önértékelésű Bella, aki rendőr apjához költözik egy kisvárosba. Élete teljesen megváltozik, amikor az iskolában felfigyel az elérhetetlen, titokzatos és fölényes Edward Cullen-re. A szerelmes lány teljesen alárendeli magát a fiúnak, akiről kiderül, hogy vámpír és megvannak a saját lelki sérülései.

A fiú múltjának tragédiájára és végzetes titkára lassan derül fény, Bella pedig mindenben alkalmazkodik a fiúhoz, aki kirángatja a lányt a hétköznapok szürkeségéből. A regény egy végletesen önfeláldozó és függőségen alapuló szerelmi története mutat be, amelytől szívesen megóvnánk lányainkat. Pedig a mai lányok ilyen fiúról álmodoznak: határozott, de érzékeny, mégis védelmező. A regény népszerűségét a fordulatos történetszövésnek, a karakterek egyszerűségének és megnyerő stílusának köszönheti.

Anyának:

Anna Gavalda: Szerettem őt

A regény a jó öreg szerelmi háromszög döntéshelyzetét elemzi. Mi a jobb vagy kisebbik rossz: felrúgni a családi hétköznapokat az igazi szerelem kedvéért vagy lemondani a szerelemről a kiüresedett családi élet nyújtotta kényelemért? Ne várjatok ettől a regénytől izgalmakat, hatásvadászatot vagy szájba rágós moralizálást.

A történet sablonos élethelyzete két különböző nézőpontból tárul fel előttünk: egy fiatal nő gyerekeivel vidékre utazik az apósával, miután férje egy másik nő miatt elhagyta. Az elhagyott feleség csalódott, zaklatott és meglepett, mert nem vett észre semmit a férje viselkedésén. Őt ellenpontozza a kimért és higgadt após, aki saját elszalasztott lehetőségén és élettapasztalatán keresztül megmutatja az érem másik oldalát.

Egyedülálló anyáknak erőt ad a történet, és az elvált szülők gyerekeinek szintén tartogat tanulságokat.

Cs.Á.

 

További cikkek ebben a témában: