Halottak napja - gyerekszemmel | Okosanyu
2009. október 27.

 Halottak napja - gyerekszemmel

Sok szülő ódzkodik attól, hogy a halálról beszéljen a gyerekével. Halottak napján azonban sok kérdés felmerül a kicsikben. Hogyan lehet erre felkészülni? 

Gyerekrajz a síron?

"Boldogan éltek, míg meg nem haltak" - olvasod a gyereknek minden mese végén, mégis inkább megkímélnéd a halál gondolatától. Pedig fontos, hogy beszélgessetek erről, hiszen a halál az élet velejárója. Jó, ha a gyerek idejében megtanulja, hogy milyen érzelmeket társítson hozzá, mert a tudatlanság csak félelmet szül. A halál még a felnőttek számára is nehéz téma, hogyan lehet mégis a legnagyobb természetességgel beszélni róla egy gyereknek? 

Szedd össze a gondolataidat!

Amikor a kisgyerek nő, egyre szaporodnak a kérdései, és előbb-utóbb a halál is szóba kerül. Ahhoz, hogy mindenre válaszolni tudj, nem árt tisztázni, hogy te magad mit gondolsz erről. Biztosan senki nem tudhatja, hogy mi történik a halál után, de jó ha van egy álláspont, amit nagyjából elfogadsz és hitelesen tovább tudsz adni a gyereknek. Felkészülés nélkül csak kusza mondatok születnek, és ezzel összezavarod. Ha mégis váratlanul ér egy kérdés, ígérd meg neki, hogy elgondolkozol rajta, és később megbeszélitek. De ne halaszd sokáig a választ! Nem kell túlmagyarázni a témát, mindig csak az adott kérdésre, a kicsi életkorának megfelelő hangnemben válaszolj.

Mikor és hogyan beszélj róla?

Fontos, hogy ne érje felkészületlenül a gyereket, ha meghal egy családtag. Jó, ha már egészen kicsi korától szóba kerül az elmúlás, például egy háziállat vagy akár csak egy szobanövény pusztulása kapcsán. Mondd el neki, hogy ez természetes folyamat: ha valaki meghal, a teste a földbe kerül, ahol elporlad, a növények a gyökereikkel felszívják, a tehén lelegeli, mi pedig megisszuk a tehén tejét. A test tehát átalakul, és a lélek sem vész el, átkerül oda, ahová mi is követjük majd, ha meghalunk. Értesd meg vele, hogy mindenki életének célja van, amit ha teljesít, akkor hal meg. Értelmetlennek tűnik, ha ez fiatal korban, váratlanul következik be, de könnyebb elfogadni, ha látjuk, hogy a tragédia megerősítette a család összetartását. 

A kicsik is gyászolnak

Nem szabad megfosztani senkit a gyász élményétől. Rosszul teszed, ha meg akarod kímélni a nagyi halálhírétől a gyereket, mert érzi majd, hogy titkolsz előle valamit, és megrendül a bizalma. Neki is joga van elbúcsúzni elhunyt szeretteitől, és a legjobb, ha ezt a maga módján teszi meg. Biztasd arra, hogy halottak napján elvigye a sírra a saját kis rajzát, ajándékát. Gyújtsatok együtt gyertyát és meséljetek kedves történeteket azokról, akiknek a sírják meglátogatjátok. Legyen a halottak napja egy meghitt családi szertartás, amihez a gyerek pozitív élményeket tud kötni. Így biztosan nem fog félelemmel gondolni a halálra. 

A PSZICHOLÓGUS VÉLEMÉNYE

Miért fontos, hogy a gyerek tudja, ha valaki meghalt, vagy halálos beteg a családban?

Néhány szülő azt hiszi, hogy azzal, ha nem beszél ezekről a nagyon komoly lelki terhet jelentő családi eseményekről, megkíméli gyermekét. Ez nem igaz. A gyerekek pontosan érzik, hogy a családban nagy a feszültség, látják a szomorúságot, fájdalmat, elkeseredettséget. Ha ehhez nem adunk nekik szavakat, azaz nem tudják mihez kötni a bennük keletkező, illetve a felnőtteket sújtó érzéseket, elbizonytalanodnak, testi-lelki tünetek széles skálája jelenhet meg náluk: szorongás, magatartászavarok, alvás-evészavar, stb. 

A gyerekeknek is időbe kerül, amíg elfogadják a veszteség okozta új élethelyzetet. Az alkalmazkodás időszakában fokozottabban igénylik a biztonságos, átlátható körülményeket. Ilyenkor – különösen, ha a gyászoló szülőnek nem áll rendelkezésére családi támogatás – érdemes gyermekpszichológus segítségét is igénybe venni.

Dr. Mogyorósy-Révész Zsuzsanna

modoc 

 

További cikkek ebben a témában: