Ha a lányunk tinivé érik | Okosanyu
2013. január 17.

 Ha a lányunk tinivé érik

Lányból nők, nőből anyák leszünk. A kamaszkor sem a lánynak, sem az anyának nem könnyű időszak.

„Hogyha a Hold reá fátylat ereszt: lánnyá válik, sírni kezd”- Weöres Sándor a nővé válást magányos, félelmetes és fájdalmas folyamatként ragadta meg az őszi éjben reszkető tüskés galagonyabokor leírásával. És valóban: a lányok látványosabb testi és lelki változáson mennek át, mint a fiúk. Ezért van, hogy a természeti népeknél a lányoknak nincs szükségük olyan beavatási szertartásokra, mint a fiúknak, hiszen róluk a természet gondoskodott.

Mi történik a testtel?

A kislányok alig várják, hogy felnőjenek. Belebújnak anyjuk szoknyájába, magas sarkú cipőjébe és kifestik magukat. Minden farsangkor hercegnőnek vagy királykisasszonynak öltöznének. Babázásnál belebújnak az anya szerepébe és lemásolják a felnőttek világát.
Aztán jön a kamaszkor. Megnőnek a mellek, elkezdődik a menstruáció és pattanásossá válik a bőr. Sok lány szégyellőssé válik, inkább görbe háttal jár, hogy ne vegyék észre a nőiességét. Kényessé válnak a higiéniára, titokban rejtegetik az iskolatáskákban a betéteket és tamponokat. A hormonváltozással együtt járó érzelmi hangulatingadozások nehezítik az életüket, nem is beszélve a szerelemhez és szexualitáshoz fűződő kíváncsisággal vegyes félelemről.

Anya-lánya kapcsolat

A szülő-gyerek kapcsolat serdülőkorban változáson megy át, hiszen a kamasz kritikusan kezd viszonyulni a szülőhöz és a barátok befolyása megnő. Az anyai mintától függetlenül határozzák meg magukat a lányok, és elkezdik a saját útjukat járni. A bizalmi kapcsolat megtartásához fontos, hogy egyenrangú partnerként kezeljük a serdülőt és megértéssel, türelemmel közelítsünk feléjük. Őszintén beszéljünk velük érzéseinkről, de ne terheljük őket olyan dolgokkal, amiket még nem értenek meg.
A felvilágosításnál is ezt az elvet kövessük, és ne ijesszük meg őket a saját negatív élményeinkkel. A barátoktól és a médiából származó információkról is beszélgessünk velük, hiszen a téves és nem helyükön kezelt fogalmak torzíthatnak a reális énképükön, világhoz való viszonyukon és látásmódjukon. Fontos, hogy dicsérjük, és pozitív értékelésünkkel segítsük az önmeghatározásukat és önmaguk elfogadását.

Anyai szerep megváltozása

A serdülőkor az anya számára is hoz változást. Anyának és lányának a kötődés és leválás egyensúlyát kell megtalálni, hogy a későbbi kapcsolatot ne a harag, feszültség és bűntudat határozza meg. Az élet természetes rendjéhez hozzátartozik, hogy a gyerekek kirepülnek a családi fészekből és a szülők új feladatban és szerepkörben találhatják meg újra a helyüket, a nagyszülőkében. Ha a lányod ebbe a korba lépett, akkor ideje felkészülni az új életszakaszra.

Alapszabályok konfliktusok elkerülésére:

1. Feltétel nélkül szeresd, akkor is, ha nem értesz egyet vele.
2. Ne ítélkezz a választásai felett, helyette a véleményedet mondd el.
3. Soha ne mondj rosszat a szerelméről.
4. Legyél következetes.
5. Ne ígérj olyat, amit nem tudsz teljesíteni.
6. Kölcsönös tisztelet és titoktartás legyen köztetek.
7. Ne vidd túlzásba a gondoskodást, és engedd felnőni a lányod.
8. Ne legyél elutasító és távolságtartó a problémáival szemben.

 

További cikkek ebben a témában: