Akinek szakmája a gyerek | Okosanyu
2010. január 06.

 Akinek szakmája a gyerek

Sorozatunkkal az a célunk, hogy közelebb hozzuk egymáshoz a szülőt és a szakembert. Olyan szakmákat szeretnénk bemutatni, amelyek középpontjában a gyerek áll.

Az utóbbi évtizedekben nagyon megváltozott a minket körülvevő világ. Amikor még mi voltunk gyerekek, még nem hallottunk diszlexiáról, hiperaktivitásról, szegregált vagy integrált nevelésről. Mindenki azonos bánásmódot kapott, és ugyanazt tanulta meg az iskolában. Ma minden gyerekre rá lehetne aggatni egy-egy szakszót, amitől rögtön különlegessé válik. Hová vezet ez?

Sok bába közt elvész a gyermek

Tapasztaltál már olyat, hogy a nevelési hibákért a pedagógus a szülőt, a szülő pedig a pedagógust hibáztatja? Mit gondolsz arról a szülőről, aki felülbírálja az orvos tanácsát és nem adatja be gyerekének a kötelező oltásokat? Te hogyan reagálnál, ha gyermekedről megállapítanák egy teszt alapján, hogy különleges bánásmódot igényel, mert tanulásban akadályozott? Egyáltalán mit jelent a „különleges bánásmód”?

Felnőttként hogyan neveljünk?

Az utóbbi években sok szakmában megrendült a bizalmunk. A médiában, a közbeszédben és a szakirodalmakban ellentétes információk keringenek a legjelentéktelenebb kérdésekkel kapcsolatban is. A tudományos életben is megfigyelhetők „divatok”, így ugyanarra a problémára korszakonként más és más üdvözítő megoldást dolgoznak ki nekünk.
Szülőként hogyan szűrjük meg az információkat, és kinek higgyünk? Jogunk van-e megkérdőjelezni a szakemberek javaslatait? Minden helyzetben általánosan alkalmazhatóak a tanácsok? Jót teszünk-e gyerekeinknek, ha mindig a legújabb és legdivatosabb „címkéket” ragasztjuk rájuk? Vessük el a szüleinktől és tanárainktól hagyományosan kapott nevelési mintákat?

Akinek szakmája a gyerek

Sorozatunkkal az a célunk, hogy válaszokat kapjunk korunk kihívásaira és közelebb hozzuk egymáshoz a szülőt és a szakembert. Ne felejtsük el, hogy együttműködés, kölcsönös bizalom nélkül egymás ellen dolgozunk, amivel csak a gyerekeknek ártunk.
Olyan szakmákat szeretnénk bemutatni, amelyek középpontjában a gyerek áll. Munkájukkal fejlesztik, gyógyítják, nevelik gyerekeinket és segítenek tanácsaikkal a minket érintő kérdésekben. Gyerekorvosok, óvodapedagógusok, tanítók és tanárok, logopédusok, gyerekpszichológusok, drámapedagógusok, múzeumpedagógusok, nevelési tanácsadók, gyógypedagógusok, gyámügyi szakemberek kísérik figyelemmel gyerekünk fejlődését. Szeretnénk feltérképezni ezeket a hagyományos szakmákat és a rövidebb múltra visszatekintőeket is, hogy pontosabb ismereteink legyenek.

cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: