Vegyszermentesen a foltok ellen | Okosanyu
2010. május 02.

 Vegyszermentesen a foltok ellen

Hogyhogy a régi fényképeken olyan patyolat hófehér a nők ruhája? Pedig akkor még nem is voltak intelligens mosóporok…

Gyerekkoromból emlékszem még azokra a vasárnapokra, amikor anyukám órákat görnyedt a tárcsás mosógép majd a centrifuga felett. Akkor nem voltak mosóporok, mikro szemcsés tisztítószerek, színvédő áztatók és anyagkímélő fehérítőszerek sem. De ha egy nemzedékkel korábbra, a nagymamám idejére ások vissza, akkor ennél is ijesztőbb, több napos tortúrát jelentett a teknőben mosás lúgos szappannal és mángorlóval.

Szerencsére a mai háziasszonyok életét nagyban megkönnyíti a mosógép, viszont a foltok elleni harc ma sem ért véget. Hiába minden tudományos felfedezés a vegyszeres tisztításban ugyanúgy ismernünk kell az anyagokat és a különböző eredetű szennyeződések ellenszerét. A hagyományos folttisztító praktikák és alapszabályok ismerete nélkül kudarcot vallunk.

Áztatás

Általános szabály, hogy lehetőség szerint azonnal áztassuk hideg vízbe a bepiszkolódott textíliát, a beszáradt foltok eltávolítása ugyanis sokkal nehezebb. A meleg vizes áztatást kerüljük, mert így a kosz csak jobban megtapad az anyagon. Egyedül a makacs vajas és zsíros maszatokkal bánhatunk el meleg vízzel.

Háztartási kémia

Ha nem ismerjük a pecsét eredetét, vagy féltjük az anyagot, akkor kevésbé feltűnő részen próbáljuk ki az ellenszert. Elengedhetetlen némi kémiai alapismeret, hiszen a tisztítószerek a foltokat vagy fehérítik, vagy oldják.
Színes anyagokhoz ne közelítsünk olyan szerrel, ami nátrium-permanganátot, hidrogén-peroxidot vagy kálium-permanganátot tartalmaz, mert az fehérítő hatású. Egyszínű és fehér anyagokat moshatjuk ezekkel a szerekkel. A pecsétek feloldására a bórax-, glicerin-, citromsav-, benzin-, borkősav-, terpentinolaj-, szalmiákszesz-tartalmú mosószerek alkalmasak.

Hogyan bánjunk el foltjainkkal?

A komoly ebédeknél megelőzésképp teríthetünk fehér abrosszal, mert bármilyen foltot lehet hipóval vagy kémiai nevén nátrium-hipoklorittal kezelni. De mi van akkor, ha az étel a ruhánkon landol? Erre az esetre is tudunk tanácsokat adni.

Enyhébb zsíros foltok: először hideg mosószeres vízbe áztassuk, majd vegytisztító folyadékkal bedörzsöljük és utána meleg mosószeres vízben alaposan kimossuk.
Makacs zsír: benzin, aceton és nitrohígító oldja fel. Ne ijedjünk meg, ha látszólag nő a folt, mert a mosás után eltűnik.
Mustár és majonéz: rögtön meleg mosószeres vízzel kezeljük.
Gyümölcslé: a friss pecsét langyos mosószerrel eltávolíthatók, esetleg kevés híg ammónium-hidroxiddal eltűnnek. Beszáradt maszatokat először citromsavval kell átitatni, majd meleg vízzel kimosni.
Tojás: rászáradt darabokat kaparjuk le, majd mosószerrel és híg ammónium-hidroxidoldattal ki kell mosni.
Kakaó-, tea-, kávé: frissen szappanos vagy sós meleg vízzel hamar kijön. Finom anyagnál vagy megszáradt pecsétnél meleg glicerinnel dörzsöljük be, aztán persze meleg vízzel jól mossuk ki a ruhát.
Rágógumi és csokoládé: tegyük hidegre a ruhát és kapargassuk le a nem kívánt foltot, amennyire lehet.
Viasz: itatóspapírral leborítva vasaljuk addig, amíg el nem tűnik a folt, majd jöhet az alapos mosás.
Fű, tinta, sör: denaturált szeszes kezelés ajánlott.

Vegyszermentes trükkök

Akik allergiásak, nem bírják az erős vegyszerek szagát, vagy környezetbarát megoldásokat keresnek, azoknak is vannak ötleteink. Egyszerűen vissza kell nyúlni a hagyományos és háztartásban is megtalálható szerekhez.

Okosanyu tipp:

A vörösboros pecsétet rögtön sózzuk be, a fehérborra pedig mehet a szódavíz.

A vérfoltot hideg, sós vízbe áztassuk be.

A rozsdára friss citromlé a penészre az ammónium-hidroxid helyett szappanos-sós víz javasolt.

A fűfolt eltűntetésére a terpentin helyett aludttejet is használhatunk.

A ragasztó és gyümölcsfolt ellenszere az ecet, míg a friss zsírfolté a burgonyakeményítő.

A rágógumit jégkockával tehetjük hatástalanná.

Szőnyegtisztításra az egyszerű konyhasós dörzsölés is hatásos.

Nálunk még nem ismertek annyira a bio- vagy ökotisztítószerek. Ilyen például az indiai mosódió-héj, amelyből 6-8 összetört darabot kell egy többször használható zsákba kötni, és a mosógépbe a ruhák közé tenni. A héjban rejlő Szaponin anyag úgy viselkedik, mint a szappan. A ruhák semleges szagúak lesznek, és nincs szükség öblítésre sem. Egy kiló mosódió-héj 100-150 mosáshoz elég.
Erős foltokhoz a folttisztító-sót (nátrium-perkarbonát) ajánlják a mosódió-héj mellé, amely természetes fehérítőnek számít. A színeket nem fakítja, de a makacs foltokat is eltávolítja, valamint baktériumölő hatása van. Egészségre káros és maró hatású anyag, szembe kerülve azonnal ki kell öblíteni.

Cs.á.

 

További cikkek ebben a témában: