Új divat - A rendszerezés művészete | Okosanyu
2019. november 11.

 Új divat - A rendszerezés művészete

Marie Kondoról szól a cikk, aki egy teljes iparágat épített a praktikus rendszerezésre. Ő lett a  rendrakás japán istennője.

Változott a világ és olyan mennyiségű holmit halmozunk fel, minden létező kategóriában, amitől kétfelé lehet fordulni: a minimalizmus felé, ahol minél kevesebb tárggyal, termékkel vesszük magunkat körül. Vagy el kell tudni okosan helyezni a gyűjteményünk a lakókörnyezetünkben.

Ez az a vonal, amit Marie Kondo felkarolt és tökéletesre fejlesztett. Mert működik, van értelme és ezt egyre több háziasszony fedezi fel. A világ minden táján vannak rajongói.

Hosszan lehet írni az általa kidolgozott rendszerezés elméletéről, de röviden összefoglalva: válassz egy holmit és mindent, de minden darabját hord össze az egész lakásból, szórd a szoba közepére, hogy egyben lásd és kezd rendszerezni.
A ruhákra különös figyelmet szentel: új hajtogatási technikákat kidolgozva. Pl. nem díjazza a polcos rendszert, inkább a fiókos komódokat. Van benne ráció: a pólókat ha egymásra pakoljuk, nem látjuk a mintájukat és ha kiveszünk egy alsót, összedől a kupac. Viszont egymás mellé helyezve, máris átláthatóbb. Pl. a gyerekszobákban kimondottan praktikusabb az általa ajánlott verzió.

Nem mondd nagy titkokat: Akadnak dolgok az otthonodban, amikre tényleg szükséged van a mindennapok során –  ilyen mondjuk a kávéfőző, a konzervnyitó, a körömvágó és egyéb elengedhetetlen kisebb-nagyobb eszközök. És vannak, amikre semmi szükségünk, de évek óta tartogatjuk őket. Akár érzelmi, akár anyagi okokból.

Fontos, hogy minden egyes tárgyat vegyél kézbe, és gondold át, hogy szükséged van-e rá, és örömet okoz-e neked. Nyilván egy csomag papírzsepit tapogatva nem fogsz ujjongani, de szükséged van rá – egy díszpárna pedig nem létfontosságú, mégis örömet okozhat.

 

Amennyiben mindkét fentebbi kérdésre nemmel válaszoltál, köszönd meg a tárgynak az eddigi szolgálatot, mielőtt megszabadulnál tőle. Komolyan, Marie minden egyes cuccnak hálát rebeg, majd – tündéri mosollyal az arcán –kikukázza.

A rendszerezésre rögtön ráépült egy praktikus tárolási lehetőségeket, elválasztókat kínáló üzletág. De lett belőle tv show is.

A KonMari persze nem csak az egyedül élők számára működőképes – sőt! Kimondottan jó közösségépítő/-erősítő program, ha családilag összeültök, leosztjátok a feladatokat, és együtt alakítjátok ki az új rendszert. Nyilván szükség lesz egy-két kompromisszumra, de ha tiszteletben tartjátok egymás igényeit, akkor minden rendben lesz.

Jó példa erre az egyik rész, amelyben a négytagú családból az anyukára hárul a szerep, hogy tudja mindennek a helyét, takarítson, mosson, főzzön, pakoljon… Konkrétan olyan szinten viszi a vállán a háztartást, hogy a gyermekei napi szinten üzenetekkel bombázzák a telóját, ha nem találnak valamit. Saját bevallásuk szerint is életképtelenek nélküle.

Sajnos világszerte rengeteg háztartásban fordul elő ez a leosztás.

De ahogy a családtagok –  Marie segítségével – együtt elkezdik a rendrakást, újabb szinten egység kovácsolódik belőlük, megtanulják, hogy az otthon csak akkor működőképes, ha mindenki kiveszi a részét a házimunkából és odafigyel a saját cuccaira. 

Kimondottan pozitív, hogy a praktikus tippek mellett egy kis társadalmi célú edukációnak is szorítottak egy kis helyet a sorozatban. Persze csak finoman, nem szájbarágósan, mindenféle ítélkezés nélkül.

Marie Kondo ugyanis nem ítélkezik – ő segít. Tisztában van vele, hogy mindenkinek más jelenti az ideális otthont, és ennek az eléréséhez nyújt segítséget.

Érdemes belenézned a sorozatba, ha egy kis rendszerezési motivációra és inspirációra vágysz; hétszentség, hogy néhány rész után azon kapod majd magad, hogy az éjszaka közepén megszállottan konmarizod a konyhádat. 

Ha pedig jobban belevetnéd magad a bájos japán lány rendezett csodavilágába, Marie Kondo két könyve magyarul is elérhető.

 

https://www.youtube.com/watch?v=37oKFggzwck

 

További cikkek ebben a témában: