Mit tehetünk a lábszag ellen? | Okosanyu
2010. szeptember 25.

 Mit tehetünk a lábszag ellen?

Sokak életét megkeseríti ez a probléma, de nem vagyunk fegyvertelenek!

Egy középiskolai barátnőmmel bárhova mentünk vendégségbe, barátokhoz, osztálytársakhoz, buliba, hatalmas vastag sí zoknit cipelt magával a táskájában. Mindig azt mondta, nagyon fázós a lába, de egy bizalmasabb pillanatban elárulta, a cipőlevétel után előtüremkedő lábszagtól tart. Nem tudom, valóban volt-e oka a szorongásra vagy nem, hiszen én soha semmit nem éreztem (talán működött a sí zokni) de tény, hogy iszonyú kínos lehet az illat forrása számára egy ilyen helyzet.

Eszünkbe juthat a KFT együttes egyik szövege, a Szép szolidan című számból : ‘Szép szolidan, szép szolidan, cipőbe rejtem el iszonyú lábomat. Nem érzi senki sem!’ – valóban, viccelődés formájában régóta nem tabutéma a lábszag, de ha valóban érint valakit, bizony meg tudja keseríteni az életét.

Talán gyermeked vagy te magad is hasonló problémával küzdesz?

Gyermekünk esetében tapintatosan figyeljünk fel a problémára, ha észrevesszük, hogy kellemetlen szagú a lába hazatérés után javasoljunk neki megoldásokat, nehogy gátlások rögzüljenek emiatt benne, megnehezítve barátkozását, beilleszkedését.

Nálunk még ötletként sem jöhet szóba az angolszász országokban gyakran honos gyakorlat, mely legtöbbször a vendég lábán tartatja a cipőt, még szőnyegpadló megléte esetén is. Nyilván inkább a vendég kényelme, mint a jelenlevők orrának kímélése okán. De a valódi megoldást máshol kell keresni. És a probléma ugyebár nem csak a szocializálásban akadályoz, gátlásokat szül, hanem valódi egészségügyi rendellenességekre is utalhat, ezért sosem elegendő a tüneti kezelés, az okokig kell lenyúlnunk.

A lábszag okai

A lábon sokmillió baktérium él, melyek a kb. 250 ezer, lábon található verejtékmirigyből származó izzadsággal és az elhalt hámsejtekkel táplálkoznak, melléktermékeik okozzák a lábszagot. Ezen kívül gombás fertőzés is állhat a lábszag hátterében. A műszálas zokni és cipő okozta meleg, a fény- és levegő nélküli klíma kedvez a baktériumok, gombák szaporodásának. A cipőben is hosszú ideig elélnek a mikroorganizmusok, ugyanazon cipő mindennapos hordásával táptalajuk stabilitását biztosítjuk.

Mit tehetünk?

1.) A műszálas zokni és a műanyag cipő kerülésével sok probléma megszűnne, ám ez manapság szinte megoldhatatlan, pedig sok szakértő egybehangzó véleménye, hogy csak a minőségi cipők jelentenek megoldást. Ha erre nincs keretünk, szerezzünk be folyamatosan számos cipőt, melyek maximum kettő-, de inkább három-négynaponta kerüljenek sorra. A kellemetlen lábszag eltűnte és a cipők így nyert hosszabb élettartama megéri a befektetést.

2.) Az ezüstszálas zoknik a lábszag ádáz ellenségei. Persze nem minden lábbelivel hordhatók. Ellenben egy bőr talpbetét (annyi darab, ahány pár cipőnk van, hiszen a cipőhöz vágjuk őket méretre), - pláne ezüstvegyület-tartalmú réteggel bevont talpbetét - csodákat tehet még műbőr cipők esetén is.

3.) Aránylag kevés szó esik a táplálkozásról, ha lábszagról beszélünk. Pedig a baktériumok, gombák csak azt kaphatják, amit mi nyújtunk nekik. A szénhidrátokban, (pláne az édességekben) található cukrokkal nekik kedvezünk. Ezeket igyekezzünk kerülni - úgyszintén a könnyen penészedésre hajlamos ételeket (némely sajt- vagy kenyérféle, könnyen romló gyümölcsök.) Antibiotikum kúra után köztudottan hatványozottan támadnak a gombák, ezért szervezetünk egyensúlyát probiotikumokkal állítsuk helyre.
Remélhetőleg lábszagunknak nem szervi elégtelenség (cukorbetegség, vese- vagy epeprobléma) az oka. A rendszeresen végzett méregtelenítéssel azonban nem csak belső szerveinken segítünk, hanem a lábszag elűzését is sikerre vihetjük. Javasoljuk a friss zöldséglé és gyógyteakúrákat.

A katonaságnál a béleletlen bőrsurranók fertőtlenítésének bevett módszere (volt?) az alkoholos ‘befúvás’ majd ‘felgyújtás’. Műbőr- vagy műbőr bélésű cipőknél és zárt térben ez természetesen nem ajánlott, egyedül béleletlen bőrbakancsoknál működhet.

4.) Sokat segíthet, ha a cipőnket éjszakára belülről beszórjuk szódabikarbónával, ez felszívja a nedvességet és fertőtleníti a cipőt. Nagyon hatékonyan akadályozza meg, hogy a cipőben tartózkodó mikroorganizmusok újrafertőzhessék lábunkat.

5.) Az ecettel átitatott papírral vagy ronggyal történő cipőkitömés is sok esetben hatékonynak bizonyul. Ehhez 20 százalékos ecetet használjunk, mely hamar elpárolog.

6.) Nagyon sok lábfürdő hatékony ellenszere a lábszagnak. Illatos olajokkal (pl kakukkfűolaj, levendulaolaj) gazdagított fürdővel jól kezelhetjük a szag forrásaként működő baktériumokat illetve a szódabikarbónás vagy ecetes lábfürdő is igen hasznos. Mivel ezek kémhatása ellenkező, érdemes mindkettőt kipróbálni, melyik bizonyul hatékonyabbnak, hiszen a mikoroorganizmusok fajtája határozza meg a lábszag milyenségét és kezelését is. A grépfrút mag nem csak belsőleg fogyasztva kitűnő gombaölő, hanem a lábon tartózkodó gombákat is pusztítja.
A lábfürdőket feltétlenül kössük egybe habköves, sarokcsiszolós és bőrradírozó hámlasztással, ezzel is elvesszük a mikroorganizmusok ‘kenyerét’.

7) Lábszag elleni lábbedörzsöléshez is több mindent használhatunk. Izzadásgátláshoz kitűnő a Solutio antisudorica nevű készítmény. Gombaellenes szerként Chinofunginnal vagy Canestennel kenjük be a lábunkat. Használhatunk ezen kívül lábszpréket vagy ezüstkolloid-oldatot lábbefújáshoz illetve lábhintőport, mely az izzadságot is felszívja és a gombákat is elpusztítja.

Gyermekek lábszaga

Némely tizenéves lány – legyen akár ‘trendi’, ‘alter’ vagy ‘gót’ - szívesen hord nejlon illetve akár kicsit extrém (necc) harisnyákat, melyek természetesen nem szívják magukba a nedvességet, műbőr cipővel/bakanccsal kiegészítve meglesz az eredmény. Ugyanígy a sportcipők nagy része is műbőrből készül vagy műbőrt tartalmaz. A megoldás a már említett legalább két-három pár cipő váltogatása. Némely barátiabb árfekvésű cipőbolt ezt lehetővé is teszi. A cipőt is kíméljük a ritkább hordással, így ha egyszerre drágább is megvenni őket, tovább élnek. Ráadásul cserejogunkkal akár két évig is élhetünk egy-egy forgalmazónál.

Ezen kívül jó szívvel ajánlhatjuk lábszagűzéshez csemetéinknek is a fent kifejtett ecetes / szódabikarbónás / illóolajos lábfürdőket, az izzadásgátló lábszpréket, hintőporokat és a cipő beszórását szódabikarbónával. A lábszagirtásnak mind cipő- mind láb-, mind táplálkozásfronton meg kell történnie esetükben is.

Érdekesség: korunk alternatív gyógyászati megközelítései a lábszagproblémát is elérték. Lehetett hallani ismert természetgyógyász bácsitól olyan véleményt, hogy a túl sok fehérjefogyasztás eredetű lábszag elkülöníthető a túl sok szénhidrát fogyasztása okozta lábszagtól, más étrend, esetleg megbúvó betegség produkál ‘sajtos’, megint más savanyú vagy ‘ammóniaszerű’ lábszagot. Egy biztos: a gombák imádják a szénhidrátokat, ezért túlzott fogyasztásukkal tápláljuk őket. Az állati fehérjék mértéktelen fogyasztásától ugyanígy érdemes tartózkodni.

Csipp