Házimunka gyerek mellett | Okosanyu
2013. augusztus 06.

 Házimunka gyerek mellett

A házimunka: takarítás, mosás, főzés, vasalás.. nem kis munka. Sokan hívják második műszaknak is.

Életünk szerves része, ezért fontos rendszert kialakítanunk, amihez mindegyik családtag könnyen tud igazodni. Míg nagyobb lesz a gyerek, már kialakul némileg a „házirend”. A kérdés, jól érezzük magunkat abban a mi most van, vagy szükség lenne némi változtatásra.

Ha már a cseperedő gyerekek mozgása lehetővé teszi, hogy a szülők cselekedeteit leutánozzák, megpróbálkoznak, sőt ki is harcolják maguknak, hogy részt vegyenek a takarításban, főzésben. Aztán ez szépen halványodni kezd az idő előrehaladtával, csupán azért, mert sokszor az anyukáknak egyszerűbb gyorsan végezni mindennel, de így a gyerek sajnos nem vesz részt az otthoni teendőkben. Lehet, hogy később komoly kínszenvedések árán tudjuk csak rávenni, hogy rakjon rendet a szobájában.
Ezért az első számú szabály, ne hagyjuk, hogy elsőszámú leendő segítőnk „elkanászodjon”, ne sajnáljuk az időt, vonjuk be őt is.
Szinte mindenben tud segíteni egy iskolás gyerek, szétválogatja a szennyes ruhákat színek szerint, elpakolja a játékait, porszívóz, eltörölgeti az elmosott tányérokat, port törölget. Ha ügyesen dicsérjük, nekünk is nagy öröm látni, hogy boldog a jól elvégzett munka után.

Állandó csillogó lakás, derékszögbe állított tárgyak. Na, ez az, amit nem lehet elvárni egy gyerekes háztartásban. Ezért te se kínozd magad.
Alapszabály: mindig a jóra törekedjünk, ne a tökéletesre.
Állítsunk fontossági listát pl.: ha eluralkodott a káosz, nem biztos, hogy a portöréssel kell kezdeni a mosogatás helyett. Bár az a legjobb, ha nem hagyjuk eluralkodni, de ez sajnos néha észrevétlenül kicsúszik a kezeink közül.
A listaállítás máshol is alkalmazható. Vegyük például a bevásárlást, ha előre kigondoljuk mire is van szükségünk, mit szeretnénk főzni a héten, mi az, ami hamarosan ki fog fogyni (wc papír, szalvéta stb..), nem csak saját dolgunkat könnyebbítjük meg, de sokat spórolhatunk is vele, mert nem veszünk annyi felesleges dolgot. Ráadásul, ha rááll a szemünk, megtalálhatjuk, hol is akciós az, amit épp szeretnénk.

Minden segítséget fogadjunk el. Ez ugye jól hangzik, de amikor anyós megjelenik, és szó nélkül elkezd porszívózni, lehet, hogy sok minden eszünkbe jut, csak az nem, hogy ez segítség. Pedig azt kell mantrázni: De jó, hogy segít!
Persze megkérheted, mi lenne, ha egyeztetnétek, mit tud tenni a háztartásod egyben tartásáért.

Az apukának is lehet egy-két állandó feladata pl.: szemétlevitel, hétköznap egy bevásárlás. Egy férfinak mindig meg kell mondani mik az elvárások felé a háztartás terén, mert később nagy feszültség forrása lehet. Jobb, ha tudja pontosan mi az ő területe, így, ha számon kéred is, nem éri váratlanul.

Laluna

 

További cikkek ebben a témában: