Gyerekbarát lakás - tippek és trükkök | Okosanyu
2010. április 24.

 Gyerekbarát lakás - tippek és trükkök

Milyen legyen a lakás? Gyerekbarát? Biztonságon? Mi a különbség?

Lássuk, mire figyeljünk annak érdekében, hogy a gyerekek a lehető legkevesebb kárt tegyék elsősorban magukban, aztán a lakásban.

Első a biztonság!

• Akinek nincs gyereke, el sem tudja képzelni, mennyi mindenből válhat veszélyforrás. Végighaladva a lakáson, ellenőrizzük, mi az, ami veszélyt jelenthet a kicsikre: pl. egy rosszul rögzített tükör az előszobában, vagy egy polc, amely nincsen a falhoz erősítve, vagy a fürdőszoba padlóján tárolt takarítószerek és eszközök. Ezeket zárjuk el, vagy legalább a tisztítószereket tartsuk magasan, ahol nem érhetik el.
•  Ügyeljünk a nyílászárókra is, az ablak közelében ne legyen olyan bútor, amire felmászva az ablakot ki tudják nyitni, az ajtókhoz pedig mindig legyen pótkulcsunk, mert kisebbeknél előfordulhat, hogy véletlenül magukra zárják.
• Az összes törékeny lakásdíszt (vázák, üvegek, porcelán, mütyürök, stb.) helyezzük biztonságos magasságba, vagy zárjuk el. Ha túl sivárnak tűnik így a lakás, inkább színes párnákkal, függönyökkel dekoráljunk ebben az időszakban.
•  Az üvegajtókat és egyéb üvegből készült bútorokat illeti, lehetőség szerint mellőzzük, állandó veszélyforrást jelentenek. Részesítsük előnyben a lekerekített sarkokkal rendelkező bútorokat.
• A konyhában a késeket, stb. tartsuk magasan (fali mágnes). Új konyha kialakításánál lehetőség szerint válasszunk magasra beépített sütőt, amelynek az ajtaja hideg marad. Felújításnál, építkezésnél legyen szempont a konnektorok magasságának meghatározásakor, hogy a kisgyerekek ne érjék el. Ha a fentiekre nincs lehetőség, érdemes a konnektorba helyezhető dugaszokat beszerezni.

Tisztíthatóság

• Kisgyermekes családokban igen fontos, hogy szinte minden felület könnyen tisztítható legyen. Előnyt élvez tehát a parketta a kényesebb szőnyegekkel szemben, a bőr- vagy könnyen tisztítható anyaggal (pl. NovaLife) bevont, vagy levehető és mosható huzatú ülőgarnitúra, a viaszos vászon terítő (egy kis kutatómunkával egész ízléses darabokra lelhetünk) az abrosszal szemben.
• Nem túl jó választás a magas fényű, polírozott fa bútor, mert állandóan törölgetni kell róla az ujjnyomokat, amik garantáljuk, hogy lesznek bőven.
• Felújításnál részesítsük előnyben a mosható tapétát illetve falfestéket. A gyerekszobában jó ötlet szabadon hagyni egy falrészt, ahova a gyerekek festhetnek, firkálhatnak. Egy pár év múlva le lehet festeni, de jópofa emlékként is meghagyhatjuk. Ha erre nincs lehetőség, akkor kapható pl. olyan fekete fali matrica, amire krétával lehet rajzolni, vagy letörölni. esetleg egy ajtót is lefesthetünk táblafestékkel.

Tárolás

• Amikor elkezdenek felállni és felkapaszkodni, érdemes lehet a könyvespolcok alsó polcairól átcsoportosítani a tetejére a könyveket, és az alsó polcokra játékokat helyezni. Előszeretettel rámolják ugyanis a könyveket, egy-egy súlyosabb darab veszélyes is lehet, arról nem is beszélve, hogy ilyenkor mindent a szájukba vesznek.
• A játékok esetében érdemes egy-két nagyobb dobozt beszerezni, és abban tartani őket. Így kevésbé frusztráló rendet tartani a sok játék között. Már egészen korán próbáljuk meg arra nevelni őket, hogy ha befejezték a játékot, mindent pakoljanak vissza a helyükre.

Játszósarok

Bármekkora is a lakás, igyekezzünk elkeríteni egy helyet, ahol a gyerek játszhat. Tapasztalataink szerint a kicsik úgyis mindig a szüleik körül sündörögnek, és nem a számukra kialakított gyerekszobában. Nem árt tehát, ha a nappaliban vagy a konyhában is van egy olyan biztonságos terület (járóka) ahonnan figyelhetik a szülőket.
•  Ha állandóan a konyhában vagyunk, lehet, hogy érdemes egy nappaliban elhelyezett amerikai konyhát kialakítani, ahonnan a gyerekeket is szemmel tarthatjuk. Egyébként pedig használjuk ki természetes érdeklődésüket és nyugodtan vonjuk be őket a napi feladatokba, mint a főzés, porszívózás, sepregetés, stb. Nem lesznek nagy segítségek, de sok mindent megtanulhatnak ez az időszak alatt, addig sem rosszalkodnak.

zs.k.

 

További cikkek ebben a témában: