A tökéletes otthoni munkahely | Okosanyu
2010. május 08.

 A tökéletes otthoni munkahely

Mi is az a Home work? Tények, tapasztalatok, tévhitek és tanácsok otthonról dolgozók számára.

Manapság szerencsére terjedőben van, hogy a cégek az otthonról való munkavégézés lehetőségét biztosítják alkalmazottaiknak – heti egy-két napra, de akár a teljes munkahétre vonatkozólag is. Ezt a Home work. Bár nálunk az otthoni munka még nem igazán elterjedt, egyes multinacionális vállalatoknál világszerte akár a teljes munkaerő-állomány 15-20 %-a is részben vagy teljes egészében otthonról dolgozik és csak heti-kétheti rendszerességgel jelenik meg az irodában – értekezlet vagy egyéb szervezési ügy okán. A cégeknek is költséghatékonyabb, hogy 600 főnek elég egy 300 fős irodát bérelnie.

Aligha kell elmagyarázni, a szülést megelőző időszakban vagy kisgyermekes szülőként milyen előnyökkel jár ez a lehetőség. De a dolognak hátrányai is vannak.

Előnyök
• A munkába utazásra fordítandó időt (és pénzt) a magad vagy a családod szolgálatába tudod állítani és ez által egy picit talán többet tudsz pihenni.
• Kevesebb stressznek vagy napközben kitéve a saját környezetedben, jobban tudsz a munkára koncentrálni, nem fognak mások zavarni. Ezen kívül betehetsz egy mosást, rittyenthetsz 10 perc alatt egy egyszerűbb ételt.
• Mivel nem kell a céges étkezdében vagy egyéb helyen kajára költened, hanem otthon készültet ehetsz, az étkezésre fordított pénz garantáltan csökkeni fog és alighanem egészségesebben fogsz választani. Több időt tölthetsz a gyermekeddel, elvégezheted a hátgerincgyógytornádat, amihez hason kell feküdni minden órában öt perce. Leugorhatsz futni, sétálni a gyerekkel, elintézheted a lejárt személyi igazolványod...

Mindehhez előfeltétel és a kulcs: a munka tökéletes és határidőre történő, precíz elvégzése és a főnököddel és a kollégáiddal való egyeztetés az időbeosztásodról, a család együttműködése és érettségük, hogy meg tudod-e értetni velük: munkádat végzed, felelősséged van.

Hátrányok:
Nem véletlenül éri meg a cégnek a home worker-ek foglalkoztatása: az otthoni víz- és áramszámla garantáltan és kimutathatóan nőni fog.
• A családoddal meg kell értetned: a feladataidat el kell végezned, és nem háztartásbeli lettél. Ne terheljenek jóval többel, mint eddig, csak azért, mert otthon vagy. A háztartást, gyerekekkel való foglalkozást és a munkát rugalmasan, de mindenki számára gyümölcsözően és senkit nem kihasználva kell elrendezni.
• A nem otthonról dolgozó félnek épp ugyanannyit kell ezután is kivennie a részét a közös feladatokból!
• A munkád láthatóságáért, az előmeneteledért aktívabban kell cselekedned, a kollégákkal még szorosabban együtt kell működnöd, kapcsolatot tartanod és rendszeresen szervezetten találkoznod, az érdekképviseletetek és az információcsere érdekében – erre külön kell energiát fordítanod ezután.
• Az ügyfél kiszolgálása ne azt jelentse, hogy a cég a szabadidődet is elrabolhatja – ügyelj a racionális munkamennyiségre.
• Az elkényelmesedés is fenyeget: az egész napos ülőmunka még rendszeres mozgás esetén is nagyon kártékony, ezért használd ki a lehetőséget és TÉNYLEG állj fel óránként pár percre, mozgasd meg a tagjaidat, valamint hetente többször intenzíven mozogj, örülj neki, ha ezt a home work révén akár napközben is megteheted.

Az otthoni munkahely berendezése

A cég valószínűleg előbb-utóbb elküldi hozzád a hatóságilag kirendelt munka védelmist, aki épp azokra a dolgokra fog koncentrálni, amikre magadnak is muszáj – azaz:
Az íróasztalod, a széked és a monitor magassága testméreteidhez igazodjon.
A szembe sütő vagy a monitorról visszatükröződő napfény ellen tudjál megfelelő árnyékolással védekezni.
Csuklódat megfelelő támaszték segítségével védd meg az egérhasználat következményeitől, egyenes tartásban és lehetőleg ülőlabdán ülj, ezzel is biztosítva a gerinc ’mikromozgását’.
A család együttműködésével legyen zajvédett, szellőztethető, nyugalmat sugárzó munkasarkod vagy szobád, éppúgy, mint a munkahelyi íróasztalodon.

Okosanyu tippek

Vedd körbe magad kedves tárgyaiddal, növényeiddel.
Ne ülj időn túl a számítógép előtt, hanem és foglalkozz eleget a családoddal, töltsétek aktívan a szabadidőt, találkozz és törődj a barátaiddal és természetesen magaddal.

Csipp

 

További cikkek ebben a témában: