Kincskeresés a múltban | Okosanyu
2010. április 11.

 Kincskeresés a múltban

Jön a tavasz, hív a természet. Remek alkalom, hogy kikapcsolódjunk a családdal és leporoljuk a mindennapi mókuskereket. Ezt a gyerekeknek is látni kell!

A tavasz megújulást hoz és mi is szeretnénk feltöltődni új és friss energiákkal. Kiállunk a napra és magunkba szívjuk az erejét. Nagyokat szippantunk a rügyező fák illatából.

Igazi kincs a tavasz, igazi kincs egy füves ember is. Mintha a múltba kirándulnánk.
Képzeljünk egy régi-régi kis falut, ahol még állattartásból és földművelődésből éltek. Amit megtermeltek, az volt az övék. Ha eladták, abból is csak szükséges dolgokat vettek. Nem volt hulladék, környezetszennyezés, magukat sem mérgezték gyorsételekkel, szénsavas üdítőkkel az emberek. Nem is volt ennyi beteg.
Ha mégis beteg volt valaki, természetes módon gyógyították, abból, amit a természetben találtak. Kincseket használtak. Mindenki ismerte a legfontosabb növények titkát: kamilla, zsálya, macskagyökér… De minden faluban volt, aki az összes titkot ismerte. Örökölte, nagy kincs volt az ilyen tudás.
Kevesek fogadták el az örökséget és hozták magukkal a mi globalizált világunkba. És mit lassan rájövünk, hogy milyen nagy kincs ez most is!

Szabó Gyuri bácsi Bükkszentkereszten él. Gyönyörű kis falu, a neve is elárulja, a Bükk közepén. Javasasszony nagymamája tanította neki azokat a titkokat, amik évszázadok alatt gyűltek össze. A 6 éves fiúcskát vitt-vitte mindig magával az erdőbe, amikor növényeket gyűjtöttek. Mit mivel lehet, mi mire jó, mit hogy hívnak. És a kisfiú szívta magába a tudást.

Több mint 170 gyógyfüvet ismer, használ

http://www.gyorgytea.hu

Szerinte a teák nem helyettesítik a gyógyszereket, de a megelőzésben olyan módon tudnak segíteni, hogy később ne legyen szükség semmilyen gyógyszere. Sokan használják a teakeverékeket gyógyszer mellett, majd az állapot javulásával gyógyszereket el is lehet hagyni. Több ezren fogyasztják. Ne valami varázslóra gondoljunk, a SOTE orvosai is segítettek kifejleszteni a keverékeket. Érdemes utána olvasni, mennyi féle problémára állít elő teákat és milyen jó tapasztalatokkal vannak róla betegek, orvosok.

Ami miatt én írok róla, az a nyugalom, természet iránti szeretet és valami megmagyarázhatatlan ősi szellem, amit nagyon szeretnék, ha a gyerekeim is éreznének.
Gyuri bácsi kiül a fűre, hálát az ad Istennek és csak utána kezdi el gyűjteni a növényeket. Közben meséli, a nagymama a szerelmi kötésekhez is értett, de mindig azt tanította, nem szabad visszaélni a kapott tudással.
Szívesen mesél, mutat, tanít: mi mire jó, hogyan vágjuk le, hol találjuk. Annyi történet és bölcsesség van benne, hogy a szeleburdi gyerekeket is megbabonázza. Kinyílik előttük egy misztikus világ, amit még Harry Potter is megirigyelhetne.
Annyi az érdeklődő, sokan jönnek, hogy ebből a kincsből hazavigyenek egy darabot. Így született az ötlet, hogy a Bükki Nemzeti Park területén túrákat indítanak. Gyuri bácsi vezetésével járják az erőket, mezőket, hallgatják, hogy a füves tolmács által mit üzen a természet. Érdemes egynapos kirándulást is beiktatni, de akár több napos nyári túrákat is terveznek.

Túra lehetőségek ITT

Szállási lehetőség ITT

Egyéb kirándulási lehetőségek a környéken ITT

bodza

 

További cikkek ebben a témában: