Hogyan legyünk extrém szülők? | Okosanyu
2013. szeptember 01.

 Hogyan legyünk extrém szülők?

Ki ne ismerné a családi hétvégéken unatkozó kamasz arcát… Tini a gyereked és nehéz neki olyan programot találni, ami közel hoz benneteket egymáshoz?

Ha a gyermekünk eléri a tinédzser kort és hétköznapi családi programok már nem kötik le vagy egyszerűen szívesebben tölti az idejét a barátaival, akkor itt az idő, hogy feldobjuk a szürke hétköznapokat némi extrém időtöltéssel!

Sok családnál probléma, hogy a felnövekvő nemzedékkel nehéz megtalálni a közös hangot és egyre nehezebb olyan programokat kitalálni, amiben ők is szívesen részt vesznek. Pedig sok olyan lehetőség van, akár karnyújtásnyira is, melyek kellemes kikapcsolódást és nagyszerű élményeket nyújtanak kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Bár az extrém időtöltésekkel általában a veszélyes sportokat azonosítjuk, sok olyan lehetőség van azonban, melyek komolyabb veszélyt nem hordoznak magukban, mégis kevésbé szokványosak.

Íme néhány ötlet:

Kerékpározás:

A kerékpározás első hallásra nem tűnik extrém sportnak, de mi van akkor, ha a szokásos kerékpártúrák helyett az útvonalat áthelyezzük egy erdei útra? Máris van egy érdekes programunk, amelyhez nem kell más, mint kerékpár a család minden tagjának. Elég egy középkategóriás mountain-bike is, mellyel elboldogulunk a földutakon. Természetesen nem kell azonnal downhill stílusban lejönnünk a hegyekből, elég, ha nyugodt tempóban végigkerekezünk az erdei ösvényeken bejárva és megismerve a körülöttünk levő természetet. Hazánkban számos erdei kerékpárút található, de mindig járjunk utána az egyes helyi szabályoknak! Vigyünk magunkkal a gyalogos túrákhoz használt felszereléseket kiegészítve néhány kerékpárszerelésre, gumijavításra alkalmas eszközzel. A bukósisakot ne hagyjuk otthon!

Kalandparkok:

Talán már előfordult velünk, hogy autózás közben elmentünk egy fura fás terület mellett, melyben különféle kötélpályákat, létrákat, függőhidakat és mindenféle elmés akadályokat láttunk miközben hevederekkel és sisakokkal felvértezett emberek próbálták azokat legyőzni. Nos, akkor egy kalandpark mellett haladtunk el. Magyarországon egyre több helyen találhatunk ilyen parkokat és itt az ideje, hogy mi magunk is kipróbáljuk az egyiket! A biztonsági oktatás és a kezdeti lépések után kiderül, hogy nem is olyan egyszerű, mint amilyennek látszik a dolog, de mindenképpen szórakoztató. Általában külön vannak választva a gyerekeknek és a felnőtteknek való pályák és mindenki megtalálhatja a fizikai állapotának megfelelő nehézséget. 3 órányi kúszás-mászás után garantált az izomláz! A nyújtott szolgáltatásoktól függően kb. 2.000-6.000.-ot kell kiadnunk fejenként az útiköltséget nem számítva.
(A kalandparkokról megtudhatsz többet a: http://kalandpark.lap.hu/ címen.)

Falmászás:

Ha gyermekünk örökmozgó, esetleg említi, hogy milyen érdekes lehet hegyet mászni, akkor vigyük el egy falmászó pályára. A legtöbb nagyvárosban, a szabadban vagy esetleg egy sportcsarnokban található kiépített, falmászásra alkalmas mászó felület. És, ha már ott vagyunk, mi magunk is kipróbálhatjuk vagy akár versenyezhetünk a csemeténkkel. Sok klub is létezik, ha tetszik ez a dolog, akkor akár csatlakozhatunk az egyikhez. Alkalmanként, felszereléssel együtt kb. 1.500-4.000.- kell számolnunk. (Bővebb információt a: http://falmaszas.lap.hu/ lapon találhattok.)

Nyári sí és bob pálya:

A sí és a bob hagyományosan téli sportok, de ezek nyári verziója sem kevésbé élvezetes. Magyarországon, több helyen is találhatunk gyepsízésre (képzeljünk el egy kerekekre szerelt sílécet), műanyag sípályán történő síelésre vagy nyári bobozásra alkalmas pályákat. Ha szeretjük a gyors siklásokat és kicsit mélyebben a pénztárcánkba tudunk nyúlni, akkor érdemes felkeresni ezeket a helyeket. Természetesen érdemes először egy-egy oktatáson részt vennünk!
(Itt találhatunk nyári sípályákat is: http://www.sielok.hu/siterepek/magyarorszag/)

Rafting:

Ha szeretjük a vizet, a zubogó, gyors folyású folyókat, patakokat és nem félünk egy kis kalandtól, akkor irány a rafting, azaz a vadvízi evezés. Gyakran ajánlják ezt a sportot csapatépítésre, itt az alkalom, hogy a családi csapatszellemet is felélénkítsük. A környező országokban találunk a tudásunknak és bátorságunknak megfelelő vadvizet. Érdemes mindig tapasztalt cég által szervezett túrákon részt venni. Sajnos árban nem a legolcsóbb szórakozás, de ha egy jó nyári családi programot szeretnénk, akkor érdemes beruháznunk!
(http://rafting.lap.hu/)

Gokart, kvad és harckocsizás:

Ha a család mindenekelőtt nem a testi kihívásokat keresi és inkább a technikai sportokat kedveli, akkor remek időtöltést nyújthat, ha ellátogatunk egy gokart pályára, ahol összemérhetjük reflexeink, ügyességünk a család többi tagjával. Ne lepődjünk meg, ha a gyerekek ebben is leköröznek minket. Szinte az ország minden szegletében találhatunk gokart pályát az egyszerű pályavezetésűtől a mélygarázsokban cikázóig mindenfélét. Természetesen az árak is ennek megfelelően alakulnak. Ha nem a forma 1-hez hasonló dolgokat szeretjük, hanem inkább a terep áll hozzánk közel, akkor pedig kvadra kell pattannunk (4 kerekű, motorhoz hasonló jármű). Kvad pályákat is könnyűszerrel találhatunk akár az interneten is, ahol kiválaszthatjuk a nekünk megfelelőt. Ha még egy nagyobb léptékű járművet akarunk kipróbálni, akkor pedig irány a harckocsizás! Semmi sem felemelőbb élmény, mint egy hatalmas páncélosba ülni és látszólag lehetetlen terepet átszelni egy lánctalpas járművel. Néhány helyen, pl. a Balaton környékén van lehetőségünk kipróbálni ezt a szórakozást. (Sajnos az ár miatt kevesünknek van adatik meg ez az élmény.)
(További információk: http://gokart.lap.hu/ http://quad.lap.hu/ )

Laser tag:

Ha szeretjük a bújócskázást, számháborút, háborús játékokat, de nem szeretnénk a paintballhoz hasonlóan kék-zöld foltokkal befejezni egy játékot, akkor a laser tag nekünk való. Játszhatjuk kültéren és épületben, erdőben és szinte bárhol, ahol szeretnénk. Hogyan működik? A játékhoz használt fegyverek infravörös fénysugarat bocsájtanak ki, melyet a játékosok által hordott szenzorok érzékelnek, fény és hanghatással jelezve a találatot. A játék típusának csak a fantáziánk szab határt. Gyermekeink barátait is bevonva remek kis „csatákat” élhetünk át! (http://lasertag.lap.hu/)

Pár ötlet még a végére:

Ha van időnk és kedvünk internetezni, akkor érdekes programok reményében keressünk rá a következő dolgokra: wakeboard, windsurf, barlangászat, paintball, gumiasztal, vízisí, jet-ski, surf, búvárkodás.

A legfontosabb szabály, hogy akármilyen extrém szülők is vagyunk, olyan programokat válasszunk, amiket a gyerekek és mi is egyaránt élvezünk! Mindenkinek jó szórakozást kívánok!

Lacc

 

További cikkek ebben a témában: