A 3 legjobb Pünkösdi program | Okosanyu
2008. május 19.

 A 3 legjobb Pünkösdi program

Van ahol ragaszkodnak a hagyományokhoz, van ahol csak jól akarnak szórakozni. Mindenképp használjuk ki a három napos ünnepet, ráadásul végre napsütést ígérnek az időjósok.

XIII. PÜNKÖSDI FESZTIVÁL – CSÖMÖRI FALUNAPOK
Az egyre nagyobb népszerűségnek örvendő Pünkösdi Fesztivál az idén ismét megrendezésre kerül, most is gazdag program várja az érdeklődőket. Érdemes megnézni a részletes programot, mert hihetetlen kulturális kavalkádot sorakoztat fel a rendezvény. A gyerek számára gazdag élménnyel, több napos tömény szórakozással. Néptánccsoportok, Halász Judit, Mesemusical és még számtalan program várja a családokat 4 napon át!
Helyszín: Budapest, Néprajzi Múzeum Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.
Időpont: 2010. május 21-24.
További információ: http://www.kulturinfo.hu/moreinfo.gcw?prgid=124257

Pünkösdölő Ópusztaszeren
A pünkösdi készülődés már szombaton és vasárnap elkezdődik az ópusztaszeri skanzenben, ahol dudamuzsika kíséretében szegvári asszonyok mutatják be a lakodalmas kalács sütésének fortélyait.
Hétfőn reggel régi szokás szerint bodzaágakkal díszítik a skanzen házait, majd zenés hírelésre indulnak, szekéren. A pünkösdi királynéjárást lovas vetélkedés követi, a pünkösdi király címéért. A legények ügyességi próbákkal, virtuskodással döntik el, ki a legrátermettebb. A rendkívül látványos verseny győztesét régebben igen nagy becsben tartotta a közösség: egy évig minden lakodalomba, ünnepélyre, mulatságra hivatalos volt, minden kocsmában "ingyen rovása" volt (vagyis a község fizette a fogyasztását), lovát, marháját társai őrizték, apróbb vétségeiért pedig testi fenyítéssel nem illették.
Időpont: 2010. május 24., hétfő, 09.30 – 18.00
Helyszín: Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, 6767 Ópusztaszer, Szoborkert 68.
További információ: http://opusztaszer.hu/

Pünkösd a Néprajzi Múzeumban
A Néprajzi Múzeum Pünkösdkor is tartalmas és izgalmas hétvégi programot kínál a felnőttek és gyermekek számára egyaránt. Az Aranyba rejtett arcok - aranymaszkok Ázsiából. A Zelnik-gyűjtemény a Néprajzi Múzeumban című kiállításban 11:00 órától tárlatvezetéseket tartunk. Május 22-én és 23-án dr. Szeljak György, pünkösd hétfőn pedig Rékai Miklós tart tárlatvezetést. Pünkösd vasárnap és hétfőn 10.00-14.00 óráig tartó kézműves foglalkozáson pedig angyali szépségű vagy éppen démoni papír álarcokat, aranyosra és ezüstösre festett gipsz medálokat készíthetnek látogatóink.
Helyszín: Budapest, Néprajzi Múzeum Budapest V., Kossuth Lajos tér 12.
Időpont: 2010.május 22-23-24.
További információ: www.neprajz.hu

bodza