Mesterséges vitaminok? | Okosanyu
2015. március 17.

 Mesterséges vitaminok?

Már kiskorától tömjük kapszulákkal? De legalább megakadályozza, hogy megbetegedjen? Mégis olcsóbb, mint a gyümölcsök és zöldségek?

Ma már nálunk is nagy választékban kaphatók kifejezetten gyerekeknek készülő vitaminkeverékek. Alapvetően két forrásból: MLM-rendszerből forgalmazott termékek és a gyógyszertáriban / drogériákban kapható készítmények közül választhatunk. Az utóbbiak közül a legismertebbek a Béres Actival Kid, Eurovit, Marslakócskák, Yayabär gumimaci, MultiTabs ImmunoKid, a Dr. Theiss Multi-Vitamol granulátum és a Centrum Junior. A felsoroltak mindegyike négy éven felüli gyermekek számára készül, tíz-tizenkettőnél több vitamint és számos ásványi anyagot tartalmaz.
Érdemes a nem aszpartammal, hanem xilittel édesített szereket választanunk, mely egy természetes nyírfakéreg-kivonat.

Ha internetes fórumokon nézünk körül gyermekvitamin-ügyben, elvétve találkozunk csak olyan szülővel, aki mindenféle vitaminkészítményt tilt a gyereknek és mindent kizárólag természetes úton akar bevinni. A legtöbb, mérsékelt vélemény az egyfajta gyerekvitamin adása és esetleg megnövelt C-vitaminbevitel vagy pedig aloe-kúra és C-vitamin mellett teszi le a voksát. A cél leggyakrabban egyértelműen a járványok elkerülése, az óvodai, iskolai hiányzás minimalizálása.

Gyakori probléma, hogy túl finom a vitamintabletta és a torkos gyerekek elől el kell dugni.

Az elmúlt évek híres, orvoslástörténeti jelentőséggel bíró vitái a gyerekvitaminokról szóló fórumokon is éreztetik hatásukat. Azaz: az új vélemények szerint az RDA (ajánlott napi bevitel) jóval kevesebb a valóban szükségesnél, mind vitaminokból, mind ásványi anyagokból, mind nyomelemekből jóval magasabb a szervezet valós igénye. Mint mindennek, ennek is hallhattuk a cáfolatát is, továbbá olyan véleményeket, hogy antioxidáns készítmények állatkísérleteknél csak akkor bizonyultak hatékonynak, ha a hajlam bizonyos, a szabadgyökök által ’felturbózott’ betegségekre adott volt. Ha a hajlam nem volt jelen, a túl sok antioxidáns e kutatások szerint inkább a betegség előhozatalában „segédkezett”. Nehéz tehát okosnak lenni.

Te hogy oldod meg? Mi a véleményed? A mesterséges vitamin segít vagy árt?

Hozzászólások (6)

lenora71 2010-05-03 00:47:13
a gyereknek még nem kellenek extra vitaminok, elég, ha rendesen odafigyelünk a táplálkozásukra, mozgásukra. Kulcsszó:. odafigyelés... persze mennyivel könnyebb egy vitamintablettát lenyomni a torkukon... pláne ha finom, rákap a gyerek... én ugyan nem akarom a jövő gyógyszerfüggőit a családomon belül kinevelni.
DneAncsa 2010-05-03 16:12:32
Nálunk minden reggel kap egy vitamint a gyerek. Kiskorától így neveltük és már maga kéri reggelente. Nekem fontos, hogy ne legyen beteg, mert ha az, nem tudok dolgozni és akár ki is rúghatnak. Ennyit megér nekem...
Navita 2010-05-03 16:13:53
Én annyit gondolkodtam ezen, nagyon eltaláltátok a témát. Kikértem barátnők, orvosok, védőnő véleményét is. Végül adom neki, de nem olyan mennyiségben, mint kellene. Inkább természetesen próbálom pótolni a vitaminokat, már amennyire sikerül és már amennyi vitamin van a fóliatelepeken zölden leszedett gyümölcsökben... Heti 2-3x adok csak. A legfontosabb szerintem, amit a nagymamám mondott, hogy ők nagyon ritkán voltak betegek, mert akkoriban mindig gyümölccsel, zöldséggel tömték magukat. Az akkori növényeknek teljesen más volt az ízük, a tápanyagtartalmuk. Kicsit rémísztő, de tényleg ilyen szintetikus világban kell élnünk, hogy "egészségesek" maradjunk?
ditta76 2010-05-03 16:19:43
Jaj, annyi káros anyagot adunk a gyereknek, szerintem a ezek sem árthatnak annyit! Ha egy tabletta vitaminnál lelkiismeretfurdalásom kellene, hogy legyen, akkor mit kéne éreznem a csokiboltban vagy a gyorséttermekben??? Ugyanmár...
kistigris 2010-07-17 11:28:59
Az senkinek nem jut eszébe, hogy a mesterséges vitaminok nem azért rosszak vagy jók, mert "pirulák"? Az alaphelyzet a következő: a gyümölcsökben-zöldségekben egyre csökken a vitamintartalom, az RDA pedig (főleg C-vitaminnál) a valóságtól igen messze áll. Logikus lépés tehát tömni a gyereket vitamintablettákkal. Sajnos, egy laikusnak (szülők 90%-a) eszébe sem jutnak a következő dolgok: a tablettákban lévő vitaminok a növényekben lévőekhez képest siralmas arányban szívódnak fel. A "hulladék" pedig hatalmas megterhelést jelent a szervezetnek, főleg a májnak és vesének, mivel el kell távolítani a szervezetből. Ezzel szemben a zöldségek, gyümölcsök úgy tartalmazzák a hasznos anyagokat, ahogyan arra a szervezetnek szüksége van, magyarul nem terheli azt fölöslegesen. Arra is kevesek gondolnak, hogy ha a vitamintablettához szoktatjuk őket, később (felnőttként) minden más gyógyszert is normálisnak fognak venni, és gondolkodás nélkül kapkodják be a mindenféle csodapirulákat. A megoldás várat magára, az első és legfontosabb ("alap") viszont az unalomig ismételt zöldség-gyümölcs...ezen nincsen mit vitatkozni.
tpzsuzsa 2010-07-27 12:01:17
A gyógyszertárakban kapható vitaminokkal az a baj, hogy max 30% szívódik fel belőlük. A többi a vesékben landol, ami többet árt mint használ. Vannak olyan vitaminkészítmények a piacon, amik kereskedelmi forgalomban nem kaphatóak. 100%-ban bioorganikus körülmények között előállított növényekből készülnek és szinte teljes a felszívódásuk. Én ezt adom a gyerekeimnek és csodálatosan átvészeljük a téli hónapokat. Abban teljesen egyetértek, hogy a mai zöldségekben és gyümölcsökben a 20-30 évvel ezelőtti tápanyagtartalomhoz képest már csak ~50%-a van meg. Ezt kutatásokkal is bizonyították (pl: Gödöllőn az egyetemen). Mivel szedjük a vitmanint, nem kell az orvosság. Nem vagyunk allergiásak. Szóval van megoldás.

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: