A leghűbb társaink | Okosanyu
2010. május 17.

 A leghűbb társaink

Sok gyerek rajong az állatokért. Szinte mindegyik életében eljön az idő, amikor szeretne egy négylábú barátot. De mit lehet erre mondani?

Nálunk már-már percenként jött a könyörgés, hogy Anya, ugye lehet kutyám. Már mindent ehhez kötöttek. Megcsinálom, ha kapok kutyát. Ha hozok 5 db ötöst, akkor lehet? Az egész kertet szívesen kitakarítjuk, Anya, én még vasalni is megtanulok, ha lesz kutyám…

Sokat mérlegeltünk. Láttuk, hogy mennyi többlet energiánkba fog nekünk is kerülni, hiszen az állattal foglalkozni kell, tanítani, szeretgetni. Tulajdonképpen egy harmadik gyerek. A recept hasonló: ha nincs lefárasztva, lemozgatva, akkor rosszalkodásra fordítja az energiáit.
Viszont láttuk, hogy most ezt tényleg szeretnék, hogy ez egy tökéletes út ahhoz, hogy felelősségvállalást tanuljanak, kötelezettségeik legyenek, a kettőjük közötti feladatmegosztás is talán jobban fog majd menni egy kis csapatmunkától és mindemellett a feltétlen szeretetből is kapnak majd egy kis ízelítőt új négylábú családtagunktól.

Egy vasárnap reggel megszületett a döntés: Lesz kutyánk! Viszont nem kevés feltételhez kötöttük, amiket egy „szerződésben” rögzítettük is, a lurkók pedig aláírták. Napi sétáltatások, kaki szedések… stb.
Amit mindenképp kikötöttünk: Egyenlőre egy mentett kutyusnak szeretnénk segíteni. Ő egy ideiglenes társ lesz. Hozzánk kerül, hogy egy családban tanulhassa meg mindazt, ami eddig kimaradt az életéből. Így sokkal könnyebb lesz majd neki egy teljesen új gazdát találni.
A gyerekeknek nem annyira tetszett, hogy nem egy édes kiskutya érkezik, de megértették, hogy először mindenképpen ki kell próbálniuk, hogy ez milyen felelősséggel jár. Így lettünk ideiglenes befogadók! Amikor Muki beállított, szomorú és sovány volt. Az első hetekben tanultuk egymást, kenegettük a sebeit. De azóta nézek fel igazán a gyerekeimre, hogy milyen megértéssel és szeretettel viselkedtek a sokat megélt 6 éves tacsilánnyal. Minden nap látványos a változás, hogy lesz kerekebb, hogy lesz selymesebb a szőre, de leginkább az, hogy a szomorú 6 éves tacskóból hetek alatt egy életteli, vidám, játékos, ugribugri kutya lett, aki 3 évet mindenképp letagadhatna! A gyerekek csak jobban szeretik így, hogy tudják, mennyi minden köt már minket össze.

(Csak titokban írom, hogy közben úgy döntöttünk, Gyereknapkor bejelentjük, a kutyust véglegesen örökbe fogadjuk.)

Nagyon sok menhelynél, kutyavédő szervezetnél teltház van. Ha kedvet kaptál az ideiglenes gazda szerephez, ne tétovázz. Nem csak egy kutyusnak segítesz ezzel, de egy másiknak is esélyt adsz, hogy a helyén új életet kezdhessen.

Néhány kép a sok-sok meleg szobára, simogatásra váró eblistáról:

Cafetás Pufa

Cafetás Pufa nevéhez hűen egy úrinő, egy csipkés-ötórai teázós elegáns dáma, egy igazi csendes társ, aki mindenkivel és minden körülmények között kedves, megbízható és türelmes. Nem rohangál és nem tör-zúz, élvezi a kényelmes és elnyújtott perceket.
Cafetás Pufa altatás elől menekült és hisszük, hogy még több gyönyörűséges év vár rá egy szerető otthonban erre a 8-10 év körüli labrador - vizsla keverék szuka kutyára. Oltott, chipezett, ivartalanítás után ideiglenesen vagy teljesen örökbefogadható. Csak benti tartással.

Nicholas

Nicholas két év körüli német dog keverék kan, a gazdája adta le nálunk, mert nem tudta tovább gondozni. Tökéletes, kiegyensúlyozott, barátságos eb, aki egyből belopja magát az ember szívébe. Igazi bújós, kedveskedő jószág. Alapfokon képzett, de azért még van mit tanulnia. Alapvetően egy nagy kamasz. Szuka kutyákkal jól kijön. Oltva, chipezve, ivartalanítva, benti tartással vagy lakásba való bejárással fogadható örökbe. Addig is keressük ideiglenes befogadóját.

Csinos és Csacsacsa

Csinos egy két és fél éves fajtatiszta német dog szuka. 5 hónapos kölykével együtt vettük őt át korábbi gazdáitól, mert nem tudták már őket tovább tartani.
Csinos emberekkel nagyon barátságos, kedves, igazi szeretetgombóc. Egyelőre nem érti, mi történik körülötte, nagyon jó lenne, ha mielőbb megtalálná őt az álomgazdi.
A szemeit még egy szemész orvossal meg kell nézetnünk, lehet, hogy műtétre is szorul.
Olyan gazdit keresünk számára, aki igazi családtagként kezelné, szeretné és hátralévő éveiben biztonságos körülményeket tudna neki biztosítani. Oltva, chipezve, ivartalanítva, benti tartással vagy lakásba való bejárással fogadható örökbe.

Csacsacsa egy 5 hónapos fajtatiszta német dog szuka baba. Anyukájával együtt vettük őt át korábbi gazdájától.
Csacsacsa olyan, mint egy igazi kölök. Ugra-bugra, játékos, kedves. Egyelőre még nem szobatiszta, erre majd az új gazdiknak kellene megtanítani.

Zádor Kunca

Zádor Kunca még nincs egy éves.
Zádor Kunca nem tudta, hogy az emberek nem csak bántani tudnak, nagyon félt. Most is hajlamos megriadni, bepánikolni, de alapvetően már élvezi az ember közelségét.
Zádor Kunca fiatal kora ellenére vemhes volt, amikor hozzánk került, így egyből ivartalanítással kezdte, viszont ebből fakadóan az oltási programja elcsúsztatódott.
Zádor Kunca a mai jelentések alapján tincsekben hullajtja a szőrét, ami nem jelent túl jót, viszont ki kellene vizsgáltatni, kizárni mindenféle betegség lehetőségét.
Zádor Kunca elkötelezett ideiglenes befogadót keres, ahol a véreredmény ismeretében megkezdődhetne a szocializáció mellett a szőrhullás rejtélyének felderítése.

Klotild

Klotild 6 év körüli rövid szőrű tacskó keverék szuka. Nyugodt, kiegyensúlyozott, mindenkivel nagyon barátságos kutya. Emberekkel tökéletes a kapcsolata, szeret ölben ülni, ha arról van szó, így szívesen kísérné akár a munkahelyére is a gazdáját. Más kutyákkal sincs gondja. Kis teste megviselt, többször lehettek kölykei, de őt nem zavarja, hogy a teste már nem tökéletes. Lélekben az. Csendes társra vágyó gazdát keres, aki oltás, chipezés és ivartalanítás után, benti tartással örökbefogadná őt. Természetesen számára is keressük az ideiglenes befogadót addig, amíg végleges otthonra nem lelhet.

Érdeklődni:

Futrinka utca Kutyavédő és Kutyás Szabadidősport Egyesület
E-mail: info@futrinkautca.hu
Telefon: 06-30-475-1572
www.futrinkautca.hu

www.tacskosos.hu

www.nemetdogsos.hu

Hozzászólások (6)

ligetszepe 2010-05-18 01:16:02
nem is értem, miért tenyésztik egymás hegyén-hátán azt a sok kutyát, mikor itt vannak ezek az édesek, akiket örökbe lehet fogadni... a tenyésztőket - tisztelet a kivételnek - csak a pénz érdekli, embertelen biznisz, véget kellene vetni ennek és inkább a menhelyi kutyusokat jó helyre adni
doritka21 2010-05-18 01:18:17
évekig könyörögtek kutyáért, végül mi kompromisszumként rigókat vettünk a kicsiknek, de a madarak nyaralás alkalmával kiszabadultak és elrepültek, volt is nagy sírás-rívás... most újra él a kutyatéma, egyelőre nem szántuk el magunkat, de ha lesz, menhelyről lesz maximum közepes nagyságú kutya... és azon gondolkodunk, elvigyük-e a gyerekeket is a menhelyre amikor választunk, meg akarjuk kímélni őket ettől a szívfacsaró látványtól, - mert nem mindenütt törődnek úgy a kutyákkal, mint a Futrinkánál, akár a legjobb szándék ellenére sem - , de a dolog pedagógiai fontossága miatt mégis mérelegeljük ezt
lenora71 2010-05-18 11:34:41
jó lenne, ha valaki befogadná ezeket a kedves kutyákat... anyukám kisvárosában is van egy néni, bolondnak nézik, mert 12 kivert kutyát tart, alapítványi segítség nélkül, saját pénzén... :( legszívesebben őket és a fent látható kutyusokat is magamhoz venném... nálunk is könyörögnek kutyusért a gyerekek, fogadkoznak, hogy mindent ellátnak körülötte, egyelőre álljuk a rohamot, de aligha sokáig...
varganya 2010-05-18 23:26:26
szerintem ezek a kutyák csúnyák és azt sem tudom, honnan szalasztották őket. Nekem nem kellene menhelyi kutya, a gyerek közelébe sem engedném, ki tudja, a menhelyen is mit szedett magára, milyen sokk érte. Bocs, hogy nem szépelgek, de normális kutyát kell szerintem venni, akit kölyökkorától fogva neveltetekk és tudod, honnan jön.
lenora71 2010-05-18 23:28:56
...én meg azt nem tudom, téged honnan szalasztottak... :) hánysor van, hogy a 'pedigrés' kutya becsavarodik... a tenyésztett kutyák csomó betegséggel születnek sokszor, mert annyira túltenyésztettek, sokszor a közeli 'rokonságon' belül szaporítják őket... a menhelyi kutyusok meg hálásak a törődésért és megmentesz egyet közülük, ha segítesz nekik... csak menhelyi kutya, továbbra is azt mondom, a gyerekek mellé is
kistigris 2010-07-17 11:12:51
Engem születésemtől fogva állatok vettek körül. Először egy fekete, idős kandúr, akit a szüleim vetek magukhoz miután kidobták egy autóból - azóta is nagyon ragaszkodom az állatokhoz, nem csoda, hogy egy időben állatorvosnak készültem. Utána még rengeteg madarunk és cicánk volt, egy félszemű is, akit talán a többinél jobban szerettünk. Végül úgy alakult, hogy immáron néhány éve, van egy csodálatos, menhelyről örökbefogadott kutyánk, aki a leghűségesebb, legokosabb, legszebb és legszeretetreméltóbb kutyus, akivel találkoztam. Nem igaz, hogy egy állatot mentünk meg, ha menhelyről fogadunk örökbe - mert valójában kettőt: akit örökbe fogadunk, és azt, akit be tud fogadni a helyére a menhely. Ha azt tanítjuk a gyerekeknek, hogy fogadják el fogyatékos embertársaikat, az állatokkal kapcsolatban miért nem tanítjuk ugyanezt? "Honnan szalasztották őket", "mit szedett magára", "honnan jön" - ezeket a mondatokat nem kommentálnám, de elég súlyosak, és jó lenne elgondolkozni rajtuk. Biztos, hogy így kell hozzáállni egy házi kedvenchez? Az egyébként köztudott, hogy a tenyésztett állatok (főként kutyák) nagyobb része örökletes betegségeket hordoz. Ha az ember menhelyről fogad be kutyát, és megtanítja a gyerekének hogy az állatokkal törődni kell, nem szabad őket bántani stb - ezzel egy olyan mintát kap maga elé, mely élete végéig elkíséri, és nem csak az állatokkal, de embertársaival is elfogadóbb és megértőbb lesz. Való igaz, a menhely tényleg szívfacsaró látvány (én csak tudom, a világ minden elárvult állatát magamhoz venném, ha lehetne), ezért ha el is viszi magával valaki a gyereket, fontos, hogy utána beszélgessenek róla, mert nagyon nehéz feldolgozni - de nem lehetetlen.

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: