A legegyszerűbb segítség | Okosanyu
2010. április 20.

 A legegyszerűbb segítség

Nem kell pénz ahhoz, hogy segítsünk, hogy sok-sok szomorú fáradt arcra mosolyt csaljunk és könnyebbé tegyük mások hétköznapjait!

Az életünket tele töltik szomorúsággal. Már kicsit zavaró is ez a sok non-profit kampány. Lelkiismeret furdalással nézem a plakátokat a beteg gyerekekről, az elütött állatokról, a szegény emberekről és azt gondolom, hogy mind tőlem várják a segítséget. Néha könnyebb elfordítani a fejünket, kizárni az életünkből azokat a szomorú szemeket.

A Nyugat-Európai országokban kialakult szokás, hogy a non-profit szektort mecénások, adományozók tartják el. Sajnos az itthoni gazdasági helyzet nem annyira kiemelkedő, hogy magán emberek is támogathassák a kultúrát, alapítványokat.
Az itthoni nagyobb cégek, multinacionális vállalatok kiveszik a részüket a maguk módján és bár nem minden hátsó szándék nélkül, de oda állnak egy-egy ügy mellé. A gazdasági válság őket is érintette és sajnos ez az elsők között kerül megvágásra a költségvetésükben.

De mit tehetünk mi?

Az adónk 1%-nak felajánlása aktuális téma. A különböző szervezetek minden formában megpróbálnak minket ösztönözni arra, hogy töltsük ki a nyilatkozatot, hiszen csak pár perc, de nekik a működéshez szükséges összeget jelenti. Ami sok esetben életeket is menthet. De ha nem is, mindenképpen valakinek jobbá, könnyebbé teszi a életét.
Még sem élünk ezzel a lehetőségünkkel. Sajnos ma, a Magyarországon adózók több mint fele(!) nem rendelkezik erről a felajánlásról.10-ből 6 ember elfordítja a fejét. Nem veszi a fáradtságot, hogy pár számot és egy nevet felírjon egy papírra. Nem könnyítik meg azoknak az embereknek vagy állatoknak életét, akik olyan helyzetbe kerültek, hogy segítségre van szükségük.

A legtöbb alapítványnál, szervezetnél önkéntesek dolgoznak. Ők azok, akik egy-egy ügy mellé állva saját erővel, ingyen, gyakran erejükön felül, a saját munkájuk, családjuk, életük mellett is segítenek. Mert nem tudnak elmenni egy-egy szomorú szempár mellett.
Nekünk nem kell elütött állatot mentenünk, hajléktalanokat látogatnunk, beteg kisgyermek ágya mellett virrasztanunk, haldoklókat végigkísérni a múlton. Nekünk elég egy papírt kitölteni és máris nagyon sokat tettünk.

Így a kampányok nem csak arról szólnak, hogy kinek adjuk azt az 1%-ot, hanem, hogy a dolgozó társadalmunk másik fele is szívesen adjon. Sajnos ők elfelejtik, hogy saját maguk, vagy akár szeretteik is bármikor kerülhetnek olyan helyzetbe, hogy ilyen jellegű szervezetek támogatására lehet szükségük. Nem kell halálos betegségre gondolnunk, elég ha egy egyszerű tanulási zavarról, vagy egy kellemesebb környezetről, esetleg egy ösztöndíjról is beszélhetünk!

Nagyszerű dolog, hogy saját magunk választhatjuk ki, kit szeretnénk támogatni ilyen formában!

Majd jövőre, idén már erről lekéstem! – hallom sok helyen. Pedig ez nem igaz.

A korábbi évektől eltérően az adó 1%-ának felajánlására vonatkozó rendelkező nyilatkozatát minden adózó a bevallási év május 20-ig juttathatja el az adóhatósághoz. Tehát az egyéni vállalkozók és az áfa fizetésére kötelezett magánszemélyek, akik egyébként február 15-ig adnak bevallást, ugyancsak május 20-ig érvényesen rendelkezhetnek.
Az adószám pontos megadása ebben az esetben is nagyon FONTOS!

Ha van olyan szervezet, akinek követed munkáját, vagy szívesen ajánlod másoknak is, itt megteheted. Talán könnyebben adakozunk olyan nonprofit csapatnak, ahol tudjuk, hogy biztosan jó helyre kerül a pénz.

Hozzászólások (5)

DneAncsa 2010-04-20 06:56:42
Nagyon jó a cikk, ahogy biztatja azokat is, akik eddig nem adakoztak. Szerintem ennyit mindenki megtehet. Én és a férjem is egy helyi faluszépítő egyesületnek adjuk az 1%-ot. Ha nem is sok, de legalább tettünk valamit azért, hogy virágos, zöld környezetben lakjunk.
ditta76 2010-04-20 06:58:32
Én és a párom nem értünk egyet abban, hogy kinek adjuk, de nincs vita, mindketten annak, akinek szeretnénk. Én beteg gyerekeket támogatok, idén őket: Bátor Tábor alapítvány Adószáma: 18107913-1-41 Apu pedig az amatőr focicsapatuk alapítványát. Az összegyűjtött pénzből (amit egyébként csak novemberben kapnak meg), karácsonyi ajándékokat vesznek a helyi gyerekotthonba. Ilyenkor olyan büszke vagyok rá, a gyerekekkel közösen segítünk csomagolni és átadni.
Navita 2010-04-20 07:03:48
Mi szabadidőnkben egy fajtamentő alapítványnál tevékenykedünk a gyerekekkel. Nekem jó, mert segíthetek, ők pedig nyitottabbá válnak, érzékenyebbekké, a probléma megoldásuk is javul, mindemellett felelősséget is tanulnak. Közben pedig csak játszunk a kutyákkal :) 3 fajta mentésével foglalkoznak, az ember el sem hinné, hogy mennyi a kidobott fajta tiszta kutya... Itt mindenki lelkiismeretes, önkéntes dolgozó! Én csak csodálom őket, hogy mennyi időt és energiát nem sajnálva mennek a beteg kutyákért, ápolják őket. Olyan sok a happy end, hogy ezért is megéri csinálni. Akit érdekel a csapat hétköznapja: http://futrinka.freeblog.hu/ Futrinka utca Egyesület Adószám: 18258473-1-43
doritka21 2010-04-20 11:09:33
Nahát, én is gondoltam a Futrinka támogatására, mert láttam oket munka közben már az egyik kisállatkellék-áruházban és nagyon tetszett amit csinálnak. Habozok, hogy nekik, vagy a Kincso alapítványnak adjam-e az egy százalékot, ide egy barátnom járatja a kisfiát, aki sajnos epilepsziás és az alapítvány epilepsziás gyerekekkel foglalkozik - mesterfokon és mesés eredményekkel. Adószámuk 18117479-1-41. Tavaly a Menhely alapítványnak adtam az 1%-ot, ok is esélyesek, mert a legnyomasztóbb látványok közé tartozik a sok reményvesztett hajléktalan Budapesten. Viszont már kétszer is elofordult, hogy az adóhatóság visszautasította az 1%-rendelkezésemet, ami nagyon feldühített, okát nem tudom, mert minden esetben a nonprofit.hu oldalon illetve az alapítvány saját honlapján néztem meg az adószámot és mindent jól töltöttem ki. Idegesített, hogy az a pénz is az államot gazdagítja és nem az általam választott célra megy. Idén még alaposabban tájékozódom. Nagyon fontos a kampány valóban, mert rengeteg embernek, rossz sorsú állatnak segíthetünk így, mindenkinek fel kellene fognia, hogy minden forint számít. Az egyházi 1%-ot az Evangéliumi Testvérközösségnek tervezem adni, ismét csak emberbaráti önzetlen segíto munkájuk miatt.
lenora71 2010-04-20 11:14:51
Minden ismesőömnek körbeküldtem egy csomó ötletet, hova adhatnák a pénzt, igyekszem a legkülönfélébbeket és leghasznosabbakat összeválogatni, szintén a nonprofit.hu-ról. Nagyon bánt, hogy Magyarországon még mindig lehet következmény nélkül rosszul bánni az állatokkal, főleg állatjogi és állatmentő szervezeteket akarok év közben is támogatni meg az 1 %-kal is.

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: