A kívánságok éjszakája | Okosanyu
2010. augusztus 12.

 A kívánságok éjszakája

Hálózsák és csillagos ég. Ma érdemes hajnalig fent maradni, mert ekkor lehet látni a legtöbb hullócsillagot az égen a Perseida meteorrajból.

A meteorok az év folyamán rendszeres látogatói csillagos egünknek, de kiemelkedik közülük a nyár nagy meteorzápora, amely kitörésének maximuma augusztus 12-e éjszaka várható. Ekkor óránként akár 70 felvillanást is észlelhetünk az égbolton. Izgalmas és nem hétköznapi program lehet, az egész család számára.

A népnyelvben hullócsillagokként említett meteorok a valóságban az űrben keringő kő- és porszemcsék, amelyek bolygónk légkörébe érve fényjelenség kíséretében felizzanak és elégnek. Gyakran rajokba társulva keringenek, és keresztezik a Föld légkörét. A raj az elnevezését arról a pontról kapja, amelyből az égen látszólag sugárirányban kiindulnak. A nagy augusztusi meteorraj égi központja (radiánsa) a Perseus csillagképben található, így Perseida-meteorokként hívjuk őket.

Jórészt tiszta égbolt várható a nagy meteornap estéjén

A Perseidák ez évi kitörése 12-e este 20 órától másnap 9 óráig várható az előrejelzések alapján – a prognózisban mindig számolnunk kell egy kis bizonytalansággal. Érdemes hajnalig fent maradnunk, ugyanis – az elmúlt évek tapasztalatai szerint – ekkor izzanak fel a leglátványosabbak. Újhold után leszünk majd két nappal, így a holdfény nem fogja elnyomni a halványabb meteorok fényét sem. A radiáns északkeleti irányban kel: onnan látszanak majd kiindulni a meteorok, de bármely irányban elcsíphetünk egyet-egyet.

Megfigyelési tanácsok

A meteorok megfigyelése szabad szemmel végezhető tevékenység – írja az [origo] Tudomány rovata a csillaghullásról. Optikai segédeszköz nem kell hozzá, azonban a sötét, zavaró fényektől mentes égbolt fontos tényező. Míg kivilágított nagyvárosokból hosszú órák alatt is csak egy-két meteort láthatunk, sötét ég alól ugyanekkor több tucat hullócsillagot pillanthatunk meg. Próbáljunk tehát minél messzebb kerülni a zavaró fényforrásoktól.

A Perseidák gyors, útjuk mentén zöldes-kékes nyomot hagyó meteorok. Nyomuk akár 1-2 másodpercen át is látható marad. Ez a maradandó nyom részben a felizzott test elporladásából származik, részben az ionizált levegő marad elég forró a sugárzáshoz a hullócsillag útja mentén. Ritkán a felsőlégköri szelek hatása is megfigyelhető, amelyek elfújva a meteornyomot, látványosan eltorzítják azt. A legszebb látványt természetesen a legfényesebb meteorok adják, amelyeket külön névvel is illetnek: ezek a Vénusznál is fényesebb tűzgömbök. A Perseidák csillaghullása során több tűzgömb is várható, amelyek közül a legszebbek robbanásukkor bevilágíthatják az éjszakai égboltot.

Forrás: www.site-e.hu

Hozzászólások (3)

ligetszepe 2010-08-17 12:06:41
tényleg rengeteg a hullócsillag idén és tudtam is, mit kívánjak - vidéken nyaraltunk és a 'fényszennyezés' kisebb volt ott - jövőre már a gyerek is fogja tudni élvezni
lenora71 2010-08-17 12:17:06
én azon szoktam elgondolkodni, hogy a horoszkópok 'alapjellemzéseiben' - melyik jegyre milyen tulajdonságok jellemzők és a hullócsillag = kívánság-dologban többnyire még a legelszántabb racionalisták is hisznek :)
anzsi0408 2010-11-20 19:24:26
Rakd tele a mikulás zsákját és nyer meg!http://mikulas.aegondirekt.hu/?ref=931l3d

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: