Mikortól lehet egyedül hagyni? | Okosanyu
2015. május 04.

 Mikortól lehet egyedül hagyni?

Vitatott téma, mindenki másként gondolja. Felelőtlen szülő vagy túl aggódós? Mikor jön el az idő, amikor a gyereket egyedül lehet hagyni otthon?

Szomorúan látom, hogy lányom elsős osztálytársai egyedül járnak iskolába, egyedül mennek haza is. Tömegközlekedéssel. Gondolom, hogy a szülő azért nem megy érte, mert dolgozik. Az iskolában fél 2-kor van vége a tanításnak. A gyerek délután 5-6-ig egyedül van otthon?

Kétoldalú a dolog: Egyrészt, hogy a gyerekben mennyire lehet bízni. Mennyire érett? Mennyire tud vigyázni magára? A lakásra? Hogyan kezeli a problémás helyzeteket?..stb.
Másrészt, hogy mi magunk mennyire bízunk a gyerekben: Merjük-e egyedül hagyni? Érettnek tartjuk? Hiszünk benne? Mennyire vagyunk aggódósak?

Van egy kedves családbarát család. Biztos mindenki ismeri azt a szituációt, amikor a jóbaráthoz később kapunk egy feleséget is, aki viszont már nem annyira a mi esetünk. Ennél a családnál történik meg elég gyakran, hogy a lány leugrik a boltba, átugrik a szomszédba, a gyerekek pedig fél- egy órákat vannak egyedül. Szerinte ezekből az ugrásokból semmi baj nem származhat, egy 3 és 5 éves gyerek már tud magára vigyázni…

A szomszédunk óvva félti a 25 éves gyermekét, nem szívesen hagyja egyedül otthon. Ha igen, mindent kiír, előre elkészít, aggódva telefonálgat… Azt mondja, hogy azért, mert a kicsi sosem akart egyedül maradni kiskorában, félt. Azért most már azt gondolom, nem mondaná ezt. Természetesen ez a másik véglet.

Ha már eljött az idő és gondolkodunk az önállóság első lépésén, akkor eleinte csak pár perces sétákban gondolkodjunk: kiszaladok a kertbe, lépcsőházba virágot locsolni, leviszem a szemetet…stb. Ha rendben megy, jöhetnek a fél órás eltávok, majd ha ez is, mehetnek a hosszabb szünetek.
Mindenképpen fontos, hogy ilyenkor mindenféle óvintézkedést megtegyünk, ami csak veszélyforrás lehet.

Pár példa:

- Ne hagyjunk elöl éles késeket, fürdőkádat tele vízzel, forró vasalót, forró ételt…, mindent amiről azt gondoljuk, hogy veszélyes lehet.
- Ne mondja el senkinek, hogy egyedül van otthon.
- Ne nyisson senkinek ajtót (de legyen kulcsa, ne zárjuk rá a lakást!)
- Legyen előkészítve egy lista baj esetére, mit kell tennie.

Fontos, hogy feltegyük magunknak ezeket a kérdéseket is:
Mennyire önálló és határozott a mindennapokban? Tud telefonálni? Van elég bátorsága, hogy valakitől segítséget kérjen? Megkeni néha már maga is a szendvicsét? El tudja-e foglalni magát? Stresszhelyzetekben higgadtan reagál?

De tényleg vannak olyan helyzetek, amikor muszáj, amikor nem a fenti érettség dönt? Persze mind gyerek más és minden szülő is.

A kérdés, amiről szívesen meghallgatnánk a véleményed: Szerinted mikortól lehet egyedül hagyni a gyereked?

Hozzászólások (9)

DneAncsa 2010-03-31 21:43:23
„Nálunk két gyerek van, nem tudok minden pillanatban mindkettőre figyelni. Kövezzetek meg, de a 3 éves gyerekemet gyakran hagyom egyedül az egyik szobába, vagy az udvaron. Még bízni nem tudok benne, mert nincs ítélőképessége, hogy mi a jó és mi a rossz. Ellenben remélem, hogy semmi baja nem lesz. Voltak már necces szituk, de mindegyiket megúsztuk. Egyszerűen nem tudom máshogy megoldani és nem tudom, mások hogy csinálják. Szerintem mindenki így, csak nem meri bevallani.”
Navita 2010-03-31 21:44:21
Az nagyobbik lányom 10 éves lesz, de nem hagyom egyedül fél óránál többre. A kolléganőm a beteg, lázas 6 éves gyerekét egész napra otthon hagyta, mert dolgoznia kellett és a „gyerek úgy is egész nap fekszik és tv-zik”. Lehet, hogy én aggódom túl, de nem tudnám ezt megtenni.
ditta76 2010-03-31 21:46:00
A kislányom 5 és fél éves és egyre gyakrabban nyöszörög, hogy már nem szeretne velünk jönni a nagybevásárlásra, az orvoshoz, vagy a bölcsibe a kisebbikért. Mondja is, hogy inkább hadd maradjon itthon. Eddig még nem mertem igent mondani, de olyan szépen játszik egyedül is, lehet, hogy megérett már rá, hogy egyedül hagyjam?
viragomviragom 2010-03-31 23:07:35
Szerintem a gyerekekben hihetetlenül dolgozik az önállóságra való törekvés. Sőt! Még teljesen ösztönösen, befolyások nélkül a legerősebb. Hogy érik el az önállóságot? Ha jól megismerik világot. Hajtja őket a kíváncsiság minden felé, de legfőképpen minden veszélyes felé. Eszem ágába nem jutna a 4 éves gyerekemet egyedül hagyni! Ráadásul még itt a dackorszak. A minden NEM-ek világa. Persze lehet, hogy egy év múlva eljön az idő mikor már kis időre (fél óra) magára hagyhatom, hisz olyan gyorsan okosodnak, és természetesen, önállósodnak.
viragomviragom 2010-04-01 09:07:43
Szerintem a gyerekekben hihetetlenül dolgozik az önállóságra való törekvés. Sőt! Még teljesen ösztönösen, befolyások nélkül a legerősebb. Hogy érik el az önállóságot? Ha jól megismerik világot. Hajtja őket a kíváncsiság minden felé, de legfőképpen minden veszélyes felé. Eszem ágába nem jutna a 4 éves gyerekemet egyedül hagyni! Ráadásul még itt a dackorszak. A minden NEM-ek világa. Persze lehet, hogy egy év múlva eljön az idő mikor már kis időre (fél óra) magára hagyhatom, hisz olyan gyorsan okosodnak, és természetesen, önállósodnak.
ligetszepe 2010-04-12 18:33:18
nálunk a szomszéd 70 év körüli néni tud vigyázni a gyerekre pár órára, ha megkérjük. Ritkaság ez, meg is becsüljük, hogy vállalja és a mai világban nem gyakori a szomszédok közötti együttműködés és bizalom. Kicsit vaskalapos a néni, de tök jóindulatú. De aggódunk, mert úgy érezzük, pénzt is kellene adnunk, amiről a néni hallani sem akar. Egyelőre a gyereknek (4 éves kisfiú) sincs ellenvetése. cserébe segítünk a néninek bevásárolni, néha elvisszük autóval ide-oda stb. Egyedül soha nem hagynám a gyereket egy pillanatra sem, mondjuk én nagyon aggódó típus vagyok, de nekem ez a norma.
doritka21 2010-04-12 18:39:31
Nehéz megoldani, de nem szabad egyedül hagyni és kb. 10 éves kor előtt egyedül közlekedni hagyni sem. Mi 'szomszédsági óvódában' gondolkodunk, próbáljuk összeszervezni pár szülővel a környéken. (5 éves kislányunk van)
jikkaja 2010-05-28 12:05:28
Nem szabad elfelejteni, hogy amennyire bízunk mi a gyermekünkben, annyira fog ő bízni bennünk kamaszként, illetve olyan lesz az önbizalma is. Nekem a nagyobbik 2,5 éves, nem hagyom őket többet egyedül, mint amíg kiviszem a szemetet, vagy kimegyek a postáshoz, de mindig tudják hova mentem. Eddig soha nem volt gond. Baj akkor is érheti őket, ha mindig ott vagyok vele. Ha vásárolni megyünk elengedem egyedül mozgólépcsőzni, amíg mi a pénztárnál állunk, eleinte titokban figyeltük, ma már tudom, hogy két-három kör után jön és ellenőrzi, hogy nem vesztünk-e el. kapok egy puszit és rohan vissza. Igen, rettegve félek, hogy baja esik, ez az érzés nem is fog elmúlni, független attól, hogy hány éves, de a gyerek nem a tulajdonom. Óvom és védem amennyire lehet, de engedem kibontakozni. Nehéz, de cserébe önállóbb és magabiztosabb, mint a korosztálya.
Borka3 2016-01-12 12:47:30
Ez nehéz kérdés. Én is fokozatosan szoktattam hozzá a gyerekeim. Óvodás korban semmiképp! A nagyobb már iskolás volt, amikor először csak fél órára, bevásárlás erejéig hagytam magára őket - mert nagyon nem akartak jönni játék közben, nekem pedig el kellett készítenem időre az ebédet. Mivel nagyik vannak, de nem segítőkészek, így teljesen csak magamra számíthatok. A gyerekek jól vették, felkészítettem őket mindenre: kis papírra felírtam a telefonszámom, aminek a hívását otthon a vonalasról elpróbáltunk előtte. Kulcsot hagytam belülről a zárban, ha tűz ütne ki - de csengetésre megtiltottam nekik, hogy bárkinek ajtót nyissanak vagy megmondják, hogy egyedül vannak otthon. Eddig még sosem volt gond, már mindkettő iskolás (7 és 10 évesek). Egyedül még nem jöhetnek haza az iskolából, de ha el kell ugranom valahova, nem gond nekik egyedül maradni. Amit viszont fontosnak tartok, az nem csak a kor, hanem a nemek kérdése is. Egy kislány könnyebben válik erőszak áldozatává, mint egy kisfiú (kivételek vannak persze). Erre muszáj felkészítenünk a lányainkat, de ha lehet, őket semmi képpen ne engedjük egyedül le még a boltba sem és mindenképp meg kellene tanítani minden kisgyereknek hogy hogyan tudja megvédeni magát, ha bajba kerülne. Nekem nagyon tetszett a Tündér klub mesében olvasott story, hogy integessen a gyerek a távolba, mintha látná a szüleit vagy ismerősét. Néha ilyen egyszerű dolgok sokat számítanak.

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: