Mennyiért szülünk? | Okosanyu
2015. április 14.

 Mennyiért szülünk?

Idézetek olvasóinktól. Nagy vihart kavart a választott szülész-orvos kérdése, ami több mindent is magába foglal: hálapénzt, az állami szolgáltatások színvonal esését...

Az okosanyu.hu-t olvasó anyukáktól nagyon sok észrevétel, vélemény érkezett a témával kapcsolatban. Hiszen mindenkinek van saját tapasztalata is. Nehéz lenne úgy összefoglalni, hogy minden részét érintsük.

Én is csak a saját tapasztalatomat tudom leírni:
Nekem volt fogadott orvosom, mert nem voltam olyan jól, hogy órákat várjak a kötelező vizsgálatokra, mert szerettem volna, ha többször ellenőrzik, hogy minden rendben van-e. Ha egy aggódós anyuka elvárja, hogy az orvosa minden körülmények között ott legyen a szülésnél: legyen az gyermeke szülinapja, vagy éjjel, vagy egy 48 órás ügyelet előtti időszak, annak ára van. Ez így rendben is van. De van néhány dolog, amivel nem értek egyet:

  • hogy évente mennek feljebb ezek az összegek, lassan a csillagos ég a határ
  • hogy én minden kapott fillérem után adózok, nekik pedig csak úgy csúszik a pénz a zsebükbe
  • hogy azok az anyukák, akik a normál, államilag finanszírozott terhes gondozást és szülést választják, nem mindig kapják meg az alapszolgáltatás. (az orvos rájuk sem néz szülés után, vagy a pár perces ultrahang odafigyelés nélkül… sorolhatnám)

Sok helyen az anyuka dönti el, hogy mennyi az annyi, szülés után, attól függően, hogy mennyire volt az orvos szolgáltatásával megelégedve. Én akkor már korrektebbnek tartom az előre lefixált összeget és biztos lehetek abban, hogy ezért mit kapok. Mint várni, hogy esetleg kedves és profi lesz-e a szülés alatt.

Sok anyuka írta, hogy ő italt, ajándékkosarat vagy tortát küldött az orvosnak. Azért valljuk be, hogy mi sem biztos, hogy örülnénk, ha a napi 2-3 levezetett szülés után minden egyes alkalommal kávé, alkohol vagy sütemény lenne a jutalmunk… Jóból is megárt a sok. Akkor már hasznosabb és értékesebb a pénz. Persze a most kért összegek és egy csoki torta között is van különbség.

Szétnéztünk tőlünk keletebbre fekvő országokban, ahol hasonló életszínvonal és egészségügyi fejlettség jellemző. Ezt a fogalmat sehol sem ismerik. Mindenhol máshogy oldják meg, de nincs ilyen jellegű „kizsákmányolás”. Megértem, hogy egy nálunk szülő külföldinek ez milyen sokk, mikor szembesül az itthoni körülményekkel. Azt a mondatot viszont felháborítónak tartom, hogy „az anyukák a törvény háta mögött összejátszanak az orvossal”. Mert azért nem ilyen egyszerű a kérdés. Ha szabályozott törvényi keretek adnák meg a módját, szerintem nagyon sok kismama boldogan betartaná.

Neked mi a véleményed? Írd meg nekünk!

A cikket egy hónap múlva (a névtelen hozzászólásokkal együtt) továbbítjuk az illetékes szerveknek. Mint az érintettek véleményét!

Bodza

Hozzászólások (14)

Kriszta 2010-08-04 12:41:39
Én személy szerint elég sokat fizettem és nem kaptam meg azt a szolgáltatást, amit ígért az orvos. Perelni, vagy pénzt visszakérni nincs jogom. Annyi tehetek, hogy mindenkit lebeszélek róla, hogy őt válassza...
DneAncsa 2010-08-04 12:43:56
Úgy kell azoknak, akik fizetnek érte. Ha én választhatok, akkor biztosan inkább a gyerekemre költöm azt az összeget. Itt vidéken a pénzéhes orvosok 40-50 ezret kérnek. Nem is értem, hogy hogy tudja valaki kifizetni a semmiért a 100 ezer feletti összegeket. Engem nagyon felháborít a téma. Miért nem költik az anyukák hasznosabb dologra ezt a pénzt? És utána még ők morognak, hogy milyen drága volt.
Navita 2010-08-04 12:51:49
Nem értek egyet az előzővel. Ha jobb szolgáltatást akar valaki, akkor megfizetheti. Az én dokim egy angyal volt, megkérte az árát, de kétszer ennyit is odaadnék. Biztonságban éreztem magam és egy egészséges kisbabám van annak ellenére, hogy a komplikációk miatt mindketten ottmaradhattunk volna a műtőben. Azt hiszem ha motiválva van egy orvos, mégis csak jobban odafigyel... A cikk írójával teljesen egyet értek!
ditta76 2010-08-04 13:07:01
Már többször is írtam kommentet, de ezt a témát most nagyon nekem találtátok ki :) Szülésznő vagyok. Arról miért nem beszél senki, hogy az orvosok előre mennyit kapnak zsebbe, holott sokszor nincsenek is bent a szülésnél? A szülésznők ilyen alapon miért nem kapnak?
lenora71 2010-08-04 13:15:10
'Kedvenc' jelenetem, amit erről hallottam, amikor az orvos az 50.000 forint kézhezkapása után ezt mondta: köszönöm, de ma már kávéztam.... Szégyenteljes és megalázó ez az egész, tudja az orvos, hogy nincs olyan, amit egy édesanya a születendő kisbaba érdekében meg ne tenne, ki ne fizetne, erején felül... bizony rútul visszaélnek anyai ösztöneinkkel és az aggodalmunkkal, hiszen ez a legfontosabb dolog az életben, egyúttal nem veszélytelen és nem könnyű dolog... Valamit tenni kellene, hogy korrekten megfizessék az orvost, a szülésznőket egyaránt (hiszen igaza ditta76-nak -a munka oroszlánrészét a szülésznők végzik.)
ligetszepe 2010-08-04 13:19:25
az egesz rendkivul eros indulatokat kelt, kezdve azzal, hogy a legtobb szulesz egy szivtelen kiegett vasmacso, aki az orvosegyetem + gyakorlat utan istenstatuszba kepzeli magat, plusz akinek fogalma nincs es belerzokepesege sincs abba, mit jelent az anyanak ez az egesz. Sokszor ereztem mar olyan indulatot a baratnoim sztorijai utan, hogy meg!Rendkivul sok no traumakent eli meg a szulest es nem enyhiti az ido es a baba szuletese feletti orom sem a fajdalmat, csalodottsagot, sot, sokszor a 'duh' hetekkel kesobb fejlodik ki az orvos irant. Talan ez a komplexum is hozzajarul ahhoz, hogy ilyen alacsony a szultesszam Magyarorszagon. Azon is elore aggodom, hogy a kulfoldi kolleganoim, akiknek magyar a ferje is itt fognak szulni, milyen csalodasokban reszesulnek majd... Az egesz tema rendezesre var. Nagyon alaposan valasszatok dokit, notarsak, menet kozben is valtsatok, ha nem vagytok meggyozodve a doki kompetenciajarol, megbizhatosagarol, szivjosagarol. Es korrektsegerol - OK, kerjen penzt, ez Magyarorszagon nem elkerulheto, de tudjuk, mennyit es ne legyen elszallt rablo. A valodi tisztesseges szakembereket meg meg kellene becsulni.
pix 2010-08-04 13:27:48
Szerintem a korrekt az lenne, ha lenne egy "támogatott" ajánlat, egzaktan rögzítve, hogy abba mi tartozik bele és mi nem (ilyennek amúgy lennie kell, mert különben nem tudnak elszámolni a kórházak a pénzükért). Ha valakinek ez nem elég és szeretne extrákat (pld. hogy a kedvéért egy meghatározott orvos, szülésnő vagy egyéb stáb álljon rendelkezésre vagy egyedül szeretne lenni egy szobában vagy bármi egyéb) akkor azt egy polgári jogi szerződés keretein belül kell rögzíteni. Tehát legálisan fizetni, viszont cserébe így elvárások is támaszthatók, ha mondjuk rögzítettük, hogy a nap 24 órájában mindenki mosolyog, és csak egy valaki nem mosolygott, máris nem kaptuk meg, amit kértünk. (Jó, ez sarkítás volt.) Az a baj szerintem, hogy egy rossz rendszerhez igazodunk ezekkel a kényszermegoldásokkal és elfelejtük, hogy nem nekünk kell megoldanunk az egészségügy alulfínanszírozottságát és az egészségügyi dolgozók motiválása sem a mi feladatunk. Mint ahogy nekem sem adnak ajándékkosarat egy-egy sikeres projekttért, úgy ők is a munkakörükben rögzítetteket kell, hogy teljesítsék.
ligetszepe 2010-08-04 13:46:12
igen, amit pix ír, az végülis a 'magánkórház'. Az is egy megoldás és talán nem sokkal drágább lassanként, mint a hálapénzes állami.
tobiasszabolcs 2010-08-04 14:11:19
Sziasztok! Én Apukaként szólnék a témához. A mi kislányunk a Szent István kórházban született. Nem volt választott orvosunk a terhesség elején, csak besétáltunk a kórházba és ráböktünk egy névre, aminek utánajártam a neten. Őt választottuk és életünk egyik legjobb döntése volt. Eljártunk aztán hozzá privátan, minden alkalommal otthagytunk egy kisebb összeget. Az első alkalommal nyíltan rákérdeztem, hogy mennyi lesz a szülés tarifája, mert nem lett volna annak értelme, hogy átvágjuk egymást. Az orvos megmondta, hogy mennyi. Majd hozzátette, hogy most még visszaléphetünk, gond nélkül, ha mást szeretnénk. Aztán elmondta, hogy ezért a pénzért mit kaphatunk és melyik szülésznőt javasolja, akinek x Ft a tarifája, de ő a legjobb. A szülésznő tekintetében nyilván nem volt összehasonlítási alapunk, de tényleg nagyon jó volt. Az orvos majdnem végig ott volt a szülésnél, éppen csak a vajúdást nem várta végig, de egyébként 30 percenként ránk nézett. A szülésznő vérprofi volt, minden mozdulatán látszott, hogy teljes odaadással csinálja, pedig nem is tudhatta, csak várhatta, hogy a végén pénzt fog érte kapni. Nem vagyok álszent, kereskedőként dolgozom, tudom jól, hogy nem csak az egészségügyben, de máshol is van kenőpénz / hálapénz. Nincsen ezzel problémám, egészen addig, amíg a megfelelő ellenszolgáltatást megkapom érte és előre le tudjuk rögzíteni a feltételeket. Annyi még az igazsághoz tartozik, hogy az orvosunk a szülés után elmondta, hogy a következő gyereknél nem kér külön pénzt, ha a kezdetektől hozzá járunk a vizsgálatokra. Sok fórumon megy a fröcsögés a hálapénz ellen, amely intézmény engem is idegesít. DE! nem kötelező hálapénzesen szülni, el lehet menni a terhesgondozásra az SZTK-ba, meg lehet szülni az ügyeletes orvosnál, ha valaki úgy akar. Vagy nem kötelező pénzt adni az orvosnak műtét előtt / után, megcsinálja anélkül is, persze.
lenora71 2010-08-05 12:47:29
igen, kösz, tobiasszabolcs, de jó, hogy egy apuka is írt, ez tényleg egy korrekt sztori - nem, az SZTK az inkább nem opció... - de ha megvan az összeg, az orvos korrekt, tisztességes, lelkiismeretes, senki nincs becsapva, minden rendben megy és mindenki maximumon teljesít, ám legyen a pénzadás tényleg - - az, hogy az orvost, szülésznőt állami pénzen képezték ki az egyetemen/főiskolán és hogy állami kórházban, állami eszköztárral dolgoznak, az más kérdés és a jelen helyzetben semmit sem segít a dolgon, hogy ezt mindenki tudja, kell pénzt adni és akkor már tényleg így
H 2010-08-11 13:23:37
Én egy magánkórházban (RK) szültem, ahol 250.000 volt a tarifa. Előre meghatározott díj - rendes árlista van - ebben benne van az orvos díja, a szülésznő díja és a kórházban tartózkodás díja - 4 nap. Napi 5-szöri étkezés - gyümölcs, joghurt, stb - a babának semmit nem kellett vinnünk, de még ruhát sem. A kórtermek majdnem olyanok mint egy szálloda, van 2 ágyas sima - ez van benne az árban, 2 ágyas zuhanyzós - ez napi plusz 10e és 1 ágyas zuhanyzós - napi plusz 20e. 2 ágyas simában voltam, maguk az ott dolgozók mutatták meg szülésfelkészítőn, hogy mennyire rendben van minden és hogy felesleges a zuhanyzóst választani, mert minden totál higiénikus. Az is volt, a mosdóban wc-papír, fertőtlenítő, szappan, kéztörlő, szobában is. Maga a szülészet és a csecsemőosztály is nagyon rendben volt, nagyon kedves és profi volt mindenki - orvos, szülésznő, nővérek. Nekem maximálisan megérte ez a 250.000 ft, ha lesz 2. babánk és megtehetjük újra ezt a helyet választjuk. Ja, adnak áfás számlát így elszámoltuk egészségpénztárra, ami azt jelentette, hogy kb a harmadát visszaigénylehettük így 170.000 ft-ra jött ki...ennyit majdnem fizetünk az állami kórházban is, ahol nagyüzemben folyik a szülés és nem jut ennyi figyelem egy emberre.
lenora71 2010-08-17 12:11:05
hú, ez megfontolandó, nagyon jól hangzik...
Noncsy91 2010-12-06 11:16:31
Sziasztok! Én 19 évesen, tapasztalatlanul csináltam végig a terhesség 41 hetét és tapasztalatlanul mentem szülni. Rengeteget olvastam előtte, de semmit sem ért. Szerintem nem kellene Állami kórházakban megfizetni azt ami alapból a dolga az orvosnak...! Magán kórházban megint más a helyzet. De arról, hogy az orvosokat nem fizetik meg rendesen nem az Anyuka és a baba tehetnek. Sőt egyik beteg sem. Nekem lehetőségem sem volt fogadni bárkit, de nem is igazán lett volna értelme. Terhesség alatt annyi volt az előnye a fogadott orvosnak/szülésznőnek, hogy előbb mehettek be a vizsgálatokra...! Ez nekem emberileg se tetszett. Azért mert neki van pénze a másik meg ráér várni... Szülésnél ha lehetett volna inkább szülésznőt fogadtam volna, mert tényleg ő van ott végig, sőt a szülésnél is az orvos alig csinált valamit. Szerencsémre a legjobb orvost kaptam.:) Nagyon rendes volt ellenben a szülésznővel. Egész végig amíg vajúdtam néha megkérdezték, hogy vannak e fájások és kész. Azt hitte, hogy én voltam szülés felkészítőn. Mikor már jött a baba úgy kellett neki szólni és még mi kaptunk a férjemmel.... Ha én orvos lennék első lenne a munkám. Manapság kit fizetnek meg rendesen??? Aki szegény az meg ráér meg majd meggyógyul magától vagy mi??? De mindenki maga dönti el, hogy hogy akar szülni és nem is ítélek el senkit ezért. Ha lesz még egy babám és lesz lehetőségem rá fogadok orvost is és szülésznőt is de csak a szüléskor és azt az orvost aki pénz nélkül is bizonyított. És azért, mert hallom, hogy milyenek az orvosok.
Nyau 2011-01-11 19:34:56
Ebben a témában két alapesetet mindenképpen meg kell különböztetni: 1, a választott orvos a terhesgondozás során a saját magánrendelőjében, külön rendelési időben, az ott biztosított korszerű, megfelelő színvonalú eszközökkel nyújt-e szolgáltatást; avagy 2; a választott orvos az állami egészségügyi intézmény keretei közé "viszi be" az úgynevezett "magánbetegeit", akiket az ott várakozó hosszú sorok elé "benyom" soron kívül a vizsgálatokra, UH-ra, és ugyanúgy elkéri a havi összeget, mintha a magánrendelőjében lennénk, ami ugye nincs neki... Személy szerint mindkettőben részem volt, a terhességem első felében az ismerősök által ajánlott orvos ez utóbbi játszmát játszotta. Amikor rájöttem, mi folyik, nem bírtam ezt a stílust, sürgősen váltottam, kórházat és orvost is - ugyanúgy, ahogy a fenti apuka leírta, szétnéztem a neten. Egészen más, és így is - úgy is elkérik azt a pénzt. Megjegyzem, az új kórházban is láttam hasonlóan viselkedő orvost, ezért azt hiszem ez elég általánosan elterjedt lehet - és ez a valódi baj, első körben ezt kellene fellépni... Egyébként a valódi magánrendelésen sem adnak számlát, és mivel a TAJ-számot ott is elkérik és felírják a beteglapokra, felmerülhet a gyanú, hogy vajon mire kellhet az ott...

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: