Erőszak a családban | Okosanyu
2016. szeptember 08.

 Erőszak a családban

A bántalmazott gyerekekről csak a legszélsőségesebb esetekben hallunk, pl. a halálba vert gyerekek esete. Tehetünk mi ezért vagy ez ellen valamit?

A gyermekbántalmazás az egyik legsúlyosabb bűntett. Évente 800 olyan bejelentett eset van, amikor 18 év alatti gyermeket vagy fiatalkorút súlyos testi sértés ér. 8 napon belül gyógyulót sérülésre pedig 1500 bejelentés érkezik.
A rendőrség esetében is egy alapvető szempont, hogy fiatalkorú sérültet ne hallgassanak ki, tehát ne feszegessék tovább a lelki sérülést.

Arra válaszolni, hogy hány csecsemőt, hány kisgyereket vernek napi rendszerességgel, lehetetlen. A szakemberek szerint meglehetősen sokat. A szélsőséges esetek, a tragédiák azért a ritka esetek közé tartoznak, de természetesen ezekből egyetlen egy is sokkal több, mint amennyinek elő kéne fordulnia.

Mégis ahol lehetne mit tenni, az a rejtetten bántalmazott gyerekekből, elhanyagolt csecsemőkből.
Kinek a felelőssége, hogy észrevegye a tüneteket? A pedagógusokon, szociális munkásokon, védőnőn, háziorvoson, rendőrökön kívül… mindenkinek!

A legjellemzőbb tüneteket, amik a bántalmazásra utalhatnak, egy szomszéd, egy rokon is észre kell, hogy vegye: pl. nem eszik a gyerek, levert, szomorú, nem tud beilleszkedni a gyerekközegbe, lilafoltjai vannak, gyakran fájlalja valamijét nem fejlődik rendesen vagy akár viselkedés zavaros.
Általában olyan, hogy rossz gyerek, nincs. Annál inkább elrontott nevelés. A túl agresszív vagy nagyon visszahúzódó gyerekek valami ellen lázadnak, valamire szeretnék felhívni a figyelmünket. Vegyük a jeleket!

Van, hogy az ismerős családnál valamit furcsának érzünk, valami nem működik rendben. A gyermeken is érezhető a feszültség, vagy csak a bánat. Van, hogy épp egy harmadik fél segítsége tudja kilendíteni a már elfajult helyzetből a családot.
Óvatosan, a másik intim légkörét nem sértve próbáljunk utána járni, hogy mi lehet az ok, hátha tudunk tenni valami.

Mit tehetünk ilyen ügyben?

Magyarországon elég szépen kiépített szociális háló létezik, aminek hivatalos neve a Ifjúsági és Családvédelmi rendszer, amiben szociális munkások és védőnők nyújtanak segítséget ilyen esetekben.
Fontos, hogy jól figyeljük meg a családot, senkit ne gyanúsítsunk meg indokok nélkül. Viszont ha bármi gyanús, inkább bízzuk szakemberekre, hogy kiderítsék.

Egy gyermek számára a család a védő közeg. Van, amikor sajnos nem ez a valóság.
Ha ez sérül, sérül a gyermek is. Vigyázzunk a körülöttünk élő gyerekekre is!

Több féle szervezet is aláírást gyűjt a törvény megváltoztatására. A politikusok szerint ez nem változtat a „megtörténés” esetén, inkább a megelőzésre kellene helyezni a hangsúlyt.

Mi a véleményed erről? Van valami konkrét eseted, történeted? Felháborodtál a tv-ben látottakon?
Írd meg mit gondolsz!

Hozzászólások (6)

Navita 2010-07-21 14:23:14
Én iszonyúan fel vagyok háborodva, amikor ilyen eseteket hallok. Nem hiszem el, hogy nem látta a környezete, hogy nem lehetne szólni, tenni valamit. Én az utcán is rászólok, hogy ha látom, valaki pofozza vagy veri a gyerekét. Ezt a mai világban, amikor annyi nevelési tanácsot lehet kérni, a tvből is ez folyik... már nem lehetne megengedni! Csak azért szenvedjen a gyerek, mert a szülő nem képes nevelni? Mert neki a nevelés csak az ütést jelenti? Én egy szülőt se neveznék szülőnek, aki veri a gyerekét. (és most nem egy egyszerri popira ütésről beszélek)...
ditta76 2010-07-21 14:42:55
Sziasztok! Egy konkrét példát szeretnék leírni. kb. 10 éve esett meg. A gyerekem szólt, hogy Heninek mindig kék a háta, van amikor egy teljes tenyér is kivehető. Én beszéltem egy anyukával és szóltunk a tanárnőnek. Ő amikor családlátogatásra ment, látta, hogy az apu eléggé iszik és hát, finoman szólva, nem egy mintaapa. Később beszélgetett kettesben az anyukával is, kiderült, hogy apu rendőr, elég befolyásos és ő nem mer ezellen tenni semmit. Próbált már intézkedni, de a rendőrörsön kinevették, ismerték aput. Később be lett volna a családsegítő is, aki felajánlott apunak egy terápiát. A család 2 hét múlva elköltözött a városból. Teljesen véletlenül futottak össze a gyerekek tavaly, amikor is "Heni" kiosztotta a lányomat, hogy miért avatkoztunk bele, ő szereti az apukáját és semmi közünk hozzá. Itt megrekedt mindenki tudománya...
lenora71 2010-07-22 10:42:04
igen, én is hallottam már sok olyan esetet, hogy valaki beavatkozott és anyu-apu a beavatkozó ellen támadt egységes erővel... még azon szoktam felháborodni, ha azt hallom, hogy ha valaki örökbe akar fogadni, akkor az ükanyja dns-mintájától a szőnyege anyagösszetételéig mindenről papírt, igazolás kérnek, de gyermeket bárki vállalhat természetes úton, pedig ehhez kellene minden közül a legkomolyabb vizsga az életben...
DneAncsa 2010-07-28 11:59:00
Én nem gondolom, hogy bele kéne avatkozni. Mi is felnőttünk valahogy. Aki átlépi a határt, azt büntessék meg. De nem hiszem, hogy minden házba be lehetne kukucskálni. Én nem is írtam alá azt a petíciót, hogy legyen halálbüntetés... mert ezt azért túlzának tartom. Az a fiú nem a családon belüli verés miatt halt meg, hanem mert az apja egy pszichopata volt. A kettőnek kevés köze van egymáshoz, ezért is történik olyan ritkán ilyesmi.
Kriszta 2010-07-28 15:10:46
Tegnap pont erről beszélgettünk a barátnőmmel, de valahogy olyan fura volt. Mintha kínos lenne neki ez a téma, folyton terelte a szót. Kiderült, hogy őt is bántalmazták kiskorában. Nem is gondolnánk, hogy mennyien vannak körülöttünk...
kaffka 2010-08-09 22:41:04
Egy barátnőm elmesélte, hogy őt és a testvéreit rendszeresen verte az alkoholista apja. Nyolc éves volt, amikor késsel a kezében az alvó apja fölött megállt, hogy megölje. Csak azért nem tette meg, mert tudta, hogy fizikailag nem bírna el vele, és utána még agresszív lenne az egész családdal. Ma három gyereket nevel a barátnőm, aki szakított a szülői mintával. Ő soha nem hagyná, hogy a férje sokkban tartsa a családot. Ez a bátorság sok nőből hiányzik,mert a félelemtől nem látják a lehetőségeiket. De gondolkozz el: te vagy a példa a gyerekednek. Ezt az életet szánod neki is?

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: