A televízió: engedjük vagy tiltsuk? | Okosanyu
2014. január 31.

 A televízió: engedjük vagy tiltsuk?

Sokféle vélemény létezik a tévé és a gyerek kapcsolatáról. Csoda vagy átok? Te mit gondolsz róla?

Az egyik barátnőm azt vallja, hogy nem lehet irányítani a gyereket. Ha nézni szeretné, hát tegye. Ha bármit megengedsz neki, előbb-utóbb megtanul szelektálni és már ő maga fogja eldönteni, hogy mit szeretne nézni. Ha jól neveljük, akkor azt is, hogy mi értékes.

A gyermekem két osztálytársa családjában sincs tévé. Mert a szülők úgy gondolják, csak úgy őrizhetik meg a gyerek és a család értékeit, ha teljesen kiiktatják az életükből. A gyerekek nagyokat hallgatnak, elszigetelve érzik magukat, ha olyan téma kerül elő, mint Hannah Montana vagy az tegnapi hírek. Viszont nagyon ügyesek és műveltek, sokat olvasnak, játszanak, tanulnak a szülőkkel. Sok az esti, hétvégi közös program.

Úgy gondolom, hogy vagy megválogatjuk mi, hogy mit nézhet, vagy megválogathatja maga is, ha már bízunk az ítélőképességében. A példát pedig tőlünk tanulja. De valljuk be, mi sem mindig az ismeretterjesztő, információszerző műsorokat nézzük. Néha jó csak bámulni ki a fejből, jó a bugyuta, a könnyed is, mert szórakoztat. Persze emellett lefoglalja az időnket és befolyásol. Tehát nem a legjobb példa.

Igen, vannak olyan érvek, amiket már lerágott csontként fújunk: az erőszak erőszakra nevel, a tv nem aktivizál, elhíznak, akik mozgás helyett csak bámulnak… stb. Sok pro és kontra szól a témáról.

Nemrég egy konferencián vettem részt, ahol nagyon érdekes információkat hallottam. Érdemes figyelni ezekre is, amikor eldöntjük, hogy mennyit és hogyan engedjük tévézni a gyereket.

  • Egy 2007-es kutatás szerint a négy és tizennégy év közötti korosztály naponta átlagosan több mint három órát (188 percet) töltött a képernyő előtt, és az elmúlt években további növekedés tapasztalható.
  • Ugyanebben a tanulmányban a 7-14 év közötti gyerekek 7 után nézik legtöbbet a tv-t. Holott fontos lenne, hogy a gyerekeknek szóló műsorokat nézzék, a nekik szóló idősávban.
  • Meglepő, de igaz: A gyerekek nagyon későn értik meg a televíziót. 6-7 éves kor körül tudatosul bennük, hogy mit jelentenek a reklámblokkok. Előtte csak onnan ismerik, mert anya felsóhajt: ”megint reklám” is kimegy a szobából. Ilyenkor még csak jelenteket látnak, összefüggéseket nem értenek. 9-10 éves kor körül tudják először realizálni a látottakat, elvonatkoztatni a világtól. Ekkor kezdik felismerni az ok-okozatitörténéseket. Ez a kor előtt nem csak a negatív, a pozitív tartalom sem megy át.
  • Nagyon sokszor még mi sem vagyunk képesek tökéletesen elválasztani a fikciót a valóságtól. Ha tudnánk, akkor a reklámoknak nem lenne ennyire befolyásoló erejük.
  • Ezért fontos, hogy ha néznek is, ne egyedül tegyék. Ahogy a való életben is megmagyarázunk nekik, hogy mi miért történik. Pl.: a tanító néni ezt biztos azért csinálta, mert… Úgy a tv-ben látottakat is át kell beszélni, hogy bele tudja illeszteni a saját világába. Mert a gyereknek saját világa van. Nem felnőtt szemmel nézi a tv-t, hanem a gyerekével. Pl. egy csókolózó párt sem tart erkölcstelennek. De meg kell magyarázni neki az ő nyelvén, hogy mit lát.
  • A tévéből áradó erőszakos pillanatok kivédhetetlenek. Ott kell lennünk ezeknél, hiszen ha nem magyarázzuk meg, másként építi be az életébe a gyerek. Pl.: a vicces jelentben elbagatellizálhatják a halál súlyát, vagy egy erőszakosabb film után ő is sokkal erőszakosabbnak látja a világot. Helyre kell benne rakni azt, amit látott. A szülő jelenléte már önmagában is megnyugtató, ezen felül pedig a szorongáskeltő helyzetben rögtön választ tud kapni számos kérésre.
  • Egy mai gyerek már teljesen másként néz tv-t, mint mi annak idején. Sokkal megosztottabb a figyelme, sokkal több információt képes befogadni. Hozzászokott a pörgős, gyors képekhez. Érdemes letesztelni a gyereket: Nézzük meg vele egy Disney Hófehérkét, ami az első egészestés rajzfilmek közül való. Ha látott már mai animációs filmet, lassúnak és unalmasnak fogja találni.

Kampány a tévézésről

Az ORTT 2009-ben indított egy kampányt, ahol arra buzdít, hogy szelektálva tévézzenek a gyerekek. De nem kell teljesen eltiltani őket, hiszen akár tetszik, akár nem, ez a médium már a mindennapi kultúránk része.
Emellett fontos felhívni a szülők figyelmét, hiszen valójában kizárólag ők azok, aki a megfelelő információk birtokában rendelkeznek azzal a képességgel, hogy a nem megfelelő tartalmakat távol tartsák a gyerektől.

Nézd meg az ORTT reklámfilmeit:
1. film

2. film

3. film

Olvasd el a témához kapcsolódó cikkünket is: ITT

Kíváncsiak vagyunk, hogy nálatok otthon hogyan zajlik a tvzés, miként építettétek bele a család életében. Mikor és mennyit engeditek tvzni a gyereket? A mai anyák hogy látják ezt a kérdést? Tiltani vagy engedni?

Hozzászólások (7)

ditta76 2010-03-31 21:57:05
Az IPTV a legjobb dolog a világon. Mindent, ami érdekel minket, felvesszük, és azt nézhetik meg később a gyerekek, maguk kiválasztva, hogy mikor mit. Így nem csak azt a szituációt kerüljük ki, hogy ha nincs semmi a tv-ben, bámulunk valami butaságot, hanem a reklámok sem befolyásolják az életünket. Nem értek egyet vele, hogy mostanában mennyire manipulatívak a reklámok. Tehát inkább minket tévéztetnek a gyerekek, nem mi őket. Persze, hogy ha olyan a műsor, egyedül hagyom őket. Így nem aggódom, hogy mit látnak.
DneAncsa 2010-03-31 21:57:48
Nálunk csak este nézhetnek a gyerekek tv-t, velünk. Őket is az érdekli, ami minket, amiről a városban, iskolában beszélnek. Tudom, hogy sokan utálják a győzikeféle műsorokat és a barátok köztöt, mégis évek óta sikeresek és sokan nézik őket. Mindenki tagadja. Ha a gyerekemet is ez érdekli, hadd nézze. Nálunk ez amolyan családi program. És nem értek vele egyet, hogy egy 6 év alatti nem nézhet híradót. Ez a valóság!
Navita 2010-03-31 22:04:56
Én korlátoztam a tévénézést a családban. És nagyon is bevált. A 10 éves lányom hétköznap egy-egy órát nézhet, illetve hétvégén 2-2 órát. A heti 9 óráját másként is beoszthatja, de több nem lehet. Hét elején átnézi a tvműsort és kiválasztja, mikor mit szeretne megnézni és megbeszéljük. Ez azért nekem is áldozat, mert nem nézhetek bármit, a közös estéken. De ki sajnálja, hogy nem követem a Barátok köztöt, vagy a Győzikét. Ennél sokkal értermesebb programok is vannak.
Matatahari 2010-03-31 22:48:12
Teljesen egyetértek azzal, hogy nem lehet/kell tiltani, de kézben tartani igen. Ez a mai generáció veleszületett sajátja, inkább a szülőknek kell megtanulniuk, hogy melyik korosztálynak mit és mennyit, és az ésszerű használatra nevelés is az ő feladatuk. Az én kisfiam 2 éves és általunk vásárolt mesefilmeket néz csak (Kisvakond, Thomas stb..). Az én tapasztalatom az, hogy sokat tanult is belőlük, persze mindig mondom, hogy mi történik, és rendszeresen összegzem neki a látottakat, amit nagyon élvez, mert már ő meséli el nekem mit látott. E mellett rengeteg mesekönyve van, és imádja, mikor olvasok neki (ez arányban van a tv. nézéssel), sőt az utóbbi időben mikor kéri, hogy rakjak be mesét, 5 perc múlva kikapcsolja és leül játszani, könyvet nézegetni. Szerintem valahol érzik mi a jobb, aktívnak lenni, vagy passzívnak.
doritka21 2010-04-12 20:41:56
Én sem néztem sok tévét gyerekkoromban, de a szüleim témájuk szerint felnőtteknek való műsorokra, mozifilmekre is elvittek. A Hair-re nyolcvanas évekbeli gyerekkorom idejéből sokáig úgy emlékeztem, hogy 'bácsik ugráltak a bordásfalakon' - amik ugye a börtönrácsok voltak. Csak egy példa arra, hogy a gyerek másképp észleli a mutatott képeket, másképp emlékszik rájuk. Már a világ nagyon felgyorsult, a gyerekek nagyon felvilágosultak lettek és korán éri őket nagyon sok és nagyon változatos inger. Az emberi psziché viszont nem változott meg - ha nem segítünk nekik feldolgozni ezeket az ingereket, információkat, az rengeteg frusztrációt, értetlenséget, esetleg sérülést okozhat. A tévénézés ezért - közös program és ne 'gyermekmegőrzés' legyen. Továbbá igyekezzünk minél több értelmes, nem butító mesét, animációs filmet nézni - a mostaniak és az évtizedekkel ezelőttiek közül egyaránt - és sok ismeretterjesztő, tudományos, meg természetfilmet is. Tapasztalataim szerint ezek nagyon érdeklik a gyereket, főleg az állatos filmek.
doritka21 2010-04-12 20:41:56
ja és még annyi, hogy a 70-es 80-as években nőttem fel és máig nem láttam sokat azok közül a filmek és sorozatok közül, amiket akkor mindenki ismert és nézett (ráadásul egy előző esti tévéműsor az egy-két csatorna idején tényleg beszédtéma volt az egész osztályban. Sok mindent mostanában pótolok be és bár viccesen mondani szoktam, hogy a Holdon éltem akkor, semmilyen kárát nem láttam ennek, sok barátom van, családom, párkapcsolatom működőképes és nem lettem sérült ember. Szerintem a szülő igyekezzen szűrni, mit néz meg a gyerek, az erőszak és a nyers szexualitás legyen tabu, és a gyerek számára érthetetlen tartalmakat igyekezzen - legalább megmagyarázni.
ligetszepe 2010-04-12 20:44:09
nálunk hajnalig megy a tévé, a gyerek is jóformán csak akkor tud elaludni, ha van alapzaj. Nem nagyon szeretjük a csendet, túl sok programra meg nincs pénzünk, így a gyerek beleszokott a dologba, szerintem lassanként tud szelektálni, mi kell neki, mi nem. Az erőszakos véres dolgoknál persze elkapcsolunk, de sokszor így is látjuk, hiszen az ilyesmi vonzza a szemet.

 

Ha hozzá szeretnél szólni, kérlek először regisztrálj, így a felhasználó neveddel fog megjelenni a véleményed.

További cikkek ebben a témában: